Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Незвична локація та зірковий гість: до Дня Конституції України дніпряни написали диктант просто неба

У Дніпрі до Дня Конституції України провели незвичайний захід – диктант просто неба. Біля центрального входу до парку ім. Тараса Шевченка зібралася більше ніж тисяча дніпрян, аби випробувати себе у знанні української мови. Читав текст диктанту відомий мовознавець, теле- та радіоведучий Олександр Авраменко.

 

«Ідея провести такий захід – геніальна! Я дуже щасливий, що мене запросили, бо такі заходи гуртують навколо таких важливих питань, як мова, державність. Це те, що робить наше суспільство громадянським. Я сподіваюся, що ми ще не один такий диктант проведемо у Дніпрі. Прекрасно, що просто неба, адже в закритому приміщенні такої кількості людей не  збереш», – зазначив Олександр Авраменко.

Мовознавець також додав, що текст був вище середнього рівня складності, адже це конкурсний диктант. Переможців визначать приблизно за тиждень, коли перевірять усі роботи.

Подібний захід у Дніпрі проходить уже вдруге. Минулого разу 4 вересня 2020 року диктант був присвячений почесному громадянину  Олександру Полю та зібрав близько 300 учасників.

Організатор – молодіжна рада Дніпра за підтримки програми міського голови Бориса Філатова «Культурна столиця» та департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради.

«Ми перестали рахувати учасників після цифри 1 114, але прийшло набагато більше людей. У нас нарешті з’являється культура святкування Дня Конституції, це не свято просто на папері. Українці хочуть бути обізнаними, знати свої обов’язки та права. Такі заходи спрямовані на популяризацію нашої державної мови, і дуже важливо, що захід ініціювала саме молодь», – розповіла директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дар’я Біла.

Микола Мороз – дев’ятикласник. Він прийшов цього дня перевірити свої знання української мови: «Було цікаво дізнатися свої сильні та слабкі місця в українській мові. Іноді було складно: там, де потрібно було розставити дефіс та двокрапку. Взагалі дуже сподобався формат заходу: що це не за шкільною партою диктант, а у центрі міста, на свіжому повітрі».

А от Валентина Івлєєва прийшла на захід разом із донькою-школяркою, яка її запросила написати разом диктант: «Коли чуєш слово «диктант», одразу асоціація зі школою, але дуже класно, що цей диктант можуть написати і дорослі, і діти. Мені дуже сподобалося. Сподіваюся, що такі заходи ще проводитимуться у нашому місті».