Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпровській міськраді обговорили доступність міського простору для осіб з інвалідністю

У Дніпровській міській раді спеціалісти майже усіх департаментів зібралися на круглий стіл, аби обговорити досягнення та зауваження у сфері доступності міського простору для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

«Торік ми провели масштабну реконструкцію чотирьох приміщень управлінь соціального захисту, звичайно, з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Було збудовано пандуси, забезпечено доступність всередині, облаштовано санвузли, закуплено спеціальні планшети для спілкування з людьми з порушеннями слуху», – розповіла під час круглого столу начальниця відділу управління соціального захисту департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Ірина Давиденко.

Зупинки громадського транспорту також адаптують під потреби маломобільних груп населення. У Дніпрі затверджено єдиний формат зупинок. Водночас пішохідні переходи з 2018 року почали облаштовувати заниженими пандусами та тактильною плиткою. Станом на сьогодні таких світлофорних об’єктів у Дніпрі 16. «Один з основних елементів цих зупинок – безбар’єрна пішохідна огорожа, тобто смуга з тактильної плитки. Нові зупинки облаштовуються підвищеною платформою для посадження людей у транспорт – приблизно на 20 см вище проїзної частини. Усього по місту збудовано більше ніж 170 зупинкових комплексів», – розповів заступник директора департаменту - начальник управління транспортної інфраструктури департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Тарас Шевченко.

Щодо громадського транспорту, то з 2018 року з ініціативи міського голови Бориса Філатова у Дніпрі розпочали реформу, у рамках якої транспорт на маршрутах замінюють на великі та комфортні автобуси. «З початку цього року департамент транспорту та транспортної інфраструктури провів конкурс на 77 маршрутів громадського транспорту зі 123 існуючих. Перевага на конкурсі надавалася тим, хто надав транспорт, пристосований для маломобільних груп населення. Всього у місті курсує понад 350 одиниць транспорту з низькою підлогою. Також міська влада закупили 96 тролейбусів з низькою підлогою», – зазначив заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Ігор Швецов. Департамент інформаційних технологій разом із фахівцями з м. Суми розробив голосовий мобільний застосунок Dnipro GPS Inclusive, робота якого побудована на обробці даних системи GPS-моніторингу транспорту міста Дніпра. Нині він доступний для смартфонів на платформі Android. Їм можуть скористатися особи з порушенням зору для кращого орієнтування під час користування міським транспортом. Крім того, у профільному департаменті зазначають, що застосунок буде корисний для людей з певними вадами здоров’я, літнім людям, дітям та туристам, адже він дозволяє краще орієнтуватися на місцевості.

«У застосунку можна знайти найближчу зупинку громадського транспорту, до якої буде автоматично прокладений маршрут. Він дозволяє обрати транспорт, на якому ви хочете пересуватися. Є голосовий супровід – можна натиснути кнопку «де я» і буде озвучено місцезнаходження. Про наближення до необхідної зупинки застосунок сповістить за 500 метрів, 200 метрів та безпосередньо на зупинці», – розповіла начальниця відділу програмного забезпечення баз даних департаменту інформаційних технологій Анна Сурдіна. У Дніпрі також функціонує єдиний у місті мистецький навчальний заклад, у якому з 2018 року працює інклюзивний клас. В Україні працюють лише два таких класи. «На початку ми зіткнулися з тим, що для особливих діток не було розроблено програми. Але наші викладачі її створили. Зараз ці діти, які навчаються в інклюзивному класі, мають змогу розвиватися через музичне мистецтво», – розповіла в. о. директора міського комунального закладу культури «Дніпровська дитяча музична школа № 11» Наталія Панахида. Департаменту охорони здоров’я міськради підпорядковано 32 заклади. У них створюються умови для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення: встановлюють пандуси, перила, таблички зі шрифтом Брайля, адаптують санвузли, укладають тактильну плитку, – розповів Віталій Мінгальов, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради. У свою чергу в навчальних закладах міста при проведенні капремонтів також враховуються потреби маломобільних груп населення.

«За 2019-2020 роки у 22 школах міста було проведено ремонт їдалень та санвузлів. У тому числі було облаштовано окремі туалетні кімнати для осіб з інвалідністю. У 2021 році заплановані та вже виконуються ремонти у ще 21 школі», – зазначила спеціалістка сектору капітального будівництва та ремонту відділу технічного нагляду при департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради Людмила Петровська. Співробітники інспекції з питань благоустрою систематично проводять обстеження будівництва на предмет їхньої відповідності державним будівельним нормам – вони передбачають безбар’єрність. «Зараз не потрібні додаткові документи на користування земельними ділянками для облаштування пандусів, як це було раніше», – наголосив начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз. Були присутні на заході й представники Громадської ради при Дніпровській міськраді, які мали змогу поставити питання профільним фахівцям та надати свої пропозиції.