Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Безпечний та ефективний: у Дніпрі обстежують території для застосування спеціального препарату у боротьбі з амброзією

У Дніпрі обстежують міські території, де планують застосовувати агрохімічний метод для боротьби з амброзією. Наразі визначено понад 130 локальних місць у різних районах загальною площею понад 89 га.

«Спільно з районними адміністраціями визначено території, де масово розповсюджується амброзія. Наразі такі локації перевіряємо для точності застосування саме агрохімічного методу обробляння амброзії. Вже після цього остаточно відкоригуємо місця. Спеціальний препарат пройшов перевірку на безпечність для навколишнього середовища, зокрема й ґрунтів. Власне, обробляння амброзії планується у декілька етапів, зокрема, перший – у другій половині липня», – розповів начальник відділу екологічної безпеки управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Іван Бондар під час інспектування однієї з визначених територій по вул. Нахімова, де застосовуватимуть агрохімічний метод.

Зі свого боку незалежний експерт з державних випробувань агропрепаратів для Мінприроди Руслан Масненький зазначив: «Для ліквідації амброзії використовуватиметься біологічний препарат вітчизняного виробництва на основі водно-мінеральних компонентів. Його унікальна характеристика – безпечність і висока гігієнічна оцінка за чинними нормативами. Препарат викликає коматоз амброзії, таким чином зупиняючи поширення пилку алергену, і не дозволяє насінню потрапляти у ґрунт».

Доглядати прилеглу територію, зокрема й скошувати карантинні рослини (амброзії), власники повинні самостійно. Фахівці інспекції з питань благоустрою проводять відповідні рейди. Під час перевірки торговельних павільйонів по вул. М. Грушевського інспектори виявленим порушникам надали приписи. Протягом трьох робочих днів вони мають усе усунути.

«Рейди з дотримання правил благоустрою щодо скошування трави, бур’яну, інших карантинних рослин на прилеглих територіях проводимо у сезонний період постійно. До тимчасових споруд належить і територія на відстані 10 метрів. З підприємцями проводимо роз’яснювальну роботу з приводу цього. Порушників попереджуємо приписами, а вже при повторній фіксації складаємо адмінпротокол. За останній місяць видано понад 250 приписів та складено 27 адмінпротоколів. Розмір штрафу у такому разі для фізичних осіб становить від 340 грн до 1360 грн, для юридичних – від 850 до 1700 грн», – сказав головний спеціаліст інспекції з питань благоустрою Дмитро Гомілко.