Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

16 найкращих фільмів-фіналістів на екотематику показали у Дніпрі в рамках форуму «Eco Urban Congress»

Повна свобода за сценарієм, але одна тематика – екологія. У Дніпрі вперше провели екокінофестиваль у рамках всеукраїнського форуму «Eco Urban Congress». Зо три сотні конкурсантів надіслали свої стрічки, але до великого екрана дійшли лише 16 найкращих. У фіналі, серед іншого, представили фільми без слів та навіть артхаус. 

«У нас було дві категорії: від 5 до 15 хвилин і від 1 до 5 хвилин. Головний критерій – розкрити екологічну проблематику. Можна було використовувати будь-які гаджети для реалізації своїх ідей. Надали цілих 258 робіт! Оцінювали 7 членів журі. У двох номінаціях по два переможці та одне гран-прі. Участь взяли студенти 8 вишів нашого міста, діти від 12 років та навіть конкурсанти «золотого віку».  Зазначу, що в Україні є дефіцит кінопродукції на екотематику, тому, сподіваємося, що подібний захід покриє цю нестачу», – поділилася заступниця директора департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ірина Козлова.

За допомогою смартфону відзняли трихвилинну стрічку студенти факультету журналістики Університету митної справи та фінансів.

«Ми взяли участь у проєкті «Екоосвіта Дніпра – 2021», і там нам запропонували спробувати себе у ролі режисерів фільму. Я та мої однокурсники (нас було четверо) зголосилися, проте довго не могли вирішити з чого почати. Нас надихнув майстер-клас з вимірювання якості води та повітря. Тоді з'явилася стрічка «Зробимо так, щоб нашу думку почули». Вона без слів – щоб кожен зрозумів для себе, як саме люди недбало ставляться до природи», – розповіла конкурсантка, студентка факультету журналістики Університету митної справи та фінансів Вікторія Коваленко.

«Це тестовий варіант, наступного року шукатимемо більше родзинок у фільмах. Цьогорічні призи для переможців такі: похід у ресторан, ексклюзивне шампанське та великі коробки морозива», – сказала співавторка освітньої платформи «Екоосвіта Дніпра – 2021 – залучення молоді до екологічних проєктів місцевого самоврядування» Ганна Жихарева-Толстік. 

Переможцями стали стрічки: «Збережемо Землю разом» (у категорії від 5 до 15 хвилин), «Людяність» (до 5 хвилин) та гран-прі отримала стрічка без слів «Зробимо так, щоб нашу думку почули».