Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі прибирають міські кладовища і закликають мешканців не нести штучних квітів на могили

У Дніпрі на балансі КП «Міська ритуальна служба» 42 кладовища загальною площею близько 500 га. За словами головного інженера підприємства Руслана Данилкіна, ще у березні розпочато прибирання й упорядковування територій: замінили пошкоджені огородження, заасфальтували під’їзди до цвинтарів, а також доріжки на їхній території.

«Вивозимо сміття, поросль, сухостій, обрізаємо дерева, видаляємо аварійні. У цей період родичі померлих масово приїжджають прибирати могили, тому усілякого сміття накопичується дуже багато. Отже, зараз основне завдання – його прибрати. Завеземо ще пісок. По змозі кладовища забезпечені централізованим водопостачанням, а за його відсутності на поминальні дні буде організоване підвезення води. Також встановимо біотуалети», – розповів під час виїзної пресконференції 6 травня Руслан Данилкін.

Головний інженер КП «Міська ритуальна служба» також закликав дніпрян, які все ж збираються відвідувати кладовища на поминальні дні, дотримуватися усіх карантинних обмежень.

Зі свого боку заступник директора департаменту – начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики міськради Ярослав Крисько звернувся до мешканців з проханням не купувати штучних квітів: «Штучні квіткові декори вадять як людині, оскільки більшість з них виготовлена з неякісних матеріалів, так і навколишньому середовищу. Період їхнього розкладання може сягати до п’ятисот років. Протягом року з територій кладовищ на полігон «Правобережний» потрапляє до сотні тонн штучних квітів. У жодному разі їх не можна спалювати, оскільки у процесі діоксини розповсюджуються у повітря на десятки кілометрів. Слід замислитися, якої шкоди завдають ці матеріали ґрунтам, підземним водам, атмосферному повітрю, здоров’ю людини й надати перевагу живим квітам».

Представник мерії також нагадав, що у місті ще у 2017 році ухвалили рішення щодо заборони виносної торгівлі штучними квітами. У зв’язку з цим КП «Благоустрій міста» не видає відповідних дозволів. Порушники притягаються до адміністративної відповідальності, яка передбачає штраф від 340 до 1700 грн.