Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі до Дня українського моря підняли військово-морський прапор ЗСУ

У Дніпрі День українського моря відзначили підняттям військово-морського прапора Збройних сил України, який був переданий міському голові Борису Філатову капітаном фрегата ВМСУ «Гетьман Сагайдачний» Олексієм Корецьким. Захід провели на алеї прапорів біля будівлі міської ради.

В урочистостях взяли участь представники мерії Дніпра, вихованці міської флотилії юних моряків і річковиків, а також ліцею митно-податкової справи з посиленою військово-фізичною підготовкою. 

Прапор підняли ліцеїст Ілля Семененко та вихованка флотилії Любов Тупиця під гімн України у виконанні володаря іменної стипендії міського голови активній молоді ім. Олександра Поля Тимура Халілова. Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. 

Три роки тому Дніпровська міська рада взяла шефство над фрегатом «Гетьман Сагайдачний», що в Одесі. Відтоді вихованці міської флотилії та ліцеїсти безкоштовно проходять на ньому морську практику. 

Саме 29 квітня 1918 року в Севастополі над Чорноморським флотом були підняті прапори України. 

«Дійсно, сьогодні, як і сто років тому, важливим залишається питання захисту як українського моря, так і землі. Попри те, що на рівні держави День українського моря поки що неофіційне свято, українські моряки шанують і відзначають його. Символічним також є й те, що за три роки дружба Дніпра та фрегата «Гетьман Сагайдачний» стала міцнішою. Його командир – капітан ІІ рангу Олексій Корецький – вихованець дніпровської флотилії. Підняли військово-морський прапор ЗСУ на знак такої гарної дружби», – сказала директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дар’я Біла.

Для шістнадцятирічного ліцеїста Іллі Семененка церемонія підняття прапора була трепітною: «Трохи хвилювався, аж дух захоплювало. Для мене цей стяг – важливий. У майбутньому хочу стати офіцером Військово-морських сил України, зокрема флотським офіцером, оскільки саме ця служба славиться міцними традиціями».  

Чотирнадцятирічна вихованка флотилії Любов Тупиця теж замислюється про морську службу: «Пишаюся тим, що була на кораблі «Гетьман Сагайдачний». Це дивовижно було. Остаточно ще не вирішила, яку професію оберу, але служба на кораблі надихає».