Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У мерії Дніпра розповіли про найпоширеніші помилки при підготовці документів для державної реєстрації ОСББ

При підготовці документів для проведення державної реєстрації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) мешканці припускаються низки помилок. Серед найпоширеніших – тотожність найменування юридичної особи, порушення вимог оформлення протоколу зборів співвласників, листків письмового опитування співвласників, які не голосували на зборах, невідповідність статуту ОСББ законодавству, а також відсутність у протоколі загальних зборів співвласників/засідання правління дати обрання/звільнення голови правління ОСББ. Окрім того, ще одне з порушень – подання документів особою, яка не має на це повноважень.

«До ухвалення рішення про затвердження найменування ОСББ радимо перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань дані щодо наявності іншого об’єднання співвласників будинку з таким же найменуванням. Для цього можна скористатись безкоштовним сервісом Мін’юсту», – розповіла під час прямої телефонної лінії 21 квітня державна реєстраторка відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців управління у сфері державної реєстрації департаменту адмінпослуг та дозвільних процедур ДМР Марина Іванчишина.

За словами державної реєстраторки, при оформленні протоколу зборів співвласників найчастіше відсутні документи щодо права власності на квартиру або нежитлове приміщення; підпису або результату голосування власника в протоколі; наявність помилок при підрахунку результатів голосування, а також відсутність документа, що підтверджує повноваження представника власника. З типовою формою протоколу зборів співвласників можна ознайомитися за посиланням.

Статут об’єднання складається відповідно до типової затвердженої форми.

Зміни різних відомостей ОСББ теж підлягають державній реєстрації, зокрема й голови правління. «Необхідно перевірити чи зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань як «підписант» особа, яка звільняється з посади голови правління. Якщо так, то необхідно ухвалити рішення щодо позбавлення її права підпису документів від імені юридичної особи або залишити і надалі за нею таке право, якщо в цьому є необхідність», – додала Марина Іванчишина.

При створенні ОСББ документи подаються особою, уповноваженою установчими зборами співвласників, а при змінах до відомостей про ОСББ – керівником або уповноваженою особою на підставі нотаріальної довіреності.