Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Грантовий конкурс «Культурна столиця»: у Дніпрі розпочалася презентація проєктів

У Дніпрі розпочалася презентація проєктів претендентів на здобуття гранту від програми «Культурна столиця». Всього на конкурс було подано 87 ініціатив. Ті, що переможуть, отримають фінансування для реалізації.
Конкурс проходить у декілька етапів: перший – індивідуальне оцінювання, другий – відкритий захист конкурсних пропозицій (який зараз триває). На третьому етапі члени комісії оцінюють проєкти за різними критеріями. Кожна ініціатива отримує бали, які формують рейтинг.
«Карантин, звичайно, дещо обмежує проєкти, які подають цього року. Проте інтерес конкурсантів до проєкту «Культурна столиця» стабільно високий. Сьогодні розпочався захист, він триватиме ще декілька днів. Це шанс для авторів переконати членів експертної комісії у тому, що саме їхній проєкт має отримати фінансування», – зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов.
Оцінюють проєкти претендентів на здобуття гранту представники художньої ради Дніпра при міському голові.
 «Захист проєктів відбувається досить конструктивно. Художня рада налаштована доброзичливо до кожного з конкурсантів, проте треба розуміти, що конкуренція дуже висока. Креативних ідей чимало, але розголошувати їх поки не будемо», – каже керівник художньої ради при міському голові, депутат Дніпровської міської ради, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер.
Один з проєктів, який сьогодні презентували, – пісочна анімація від театру «Три сестри». Як розповідає її авторка Ольга Ткаченко, завдяки гранту театр зможе провести 14 вистав пісочної анімації із майстер-класами: «Ми маємо три програми, які хочемо презентувати глядачам. Захищати проєкт було не дуже складно, бо коли ти знаєш свою роботу, любиш її, то і на усі питання не складно відповідати».
А от режисерка Катерина Стрельченко подала сценарій документального фільму та серіалу, які присвячені Олесю Гончару. Торік її проєкт вже отримував грант – короткометражний фільм «Я люблю тебе, Дніпро».
«Цього року ми святкуватимемо 30-річчя незалежності України. На мою думку, Олесь Гончар належить до пантеону українських митців, які наближали цей день, адже він завжди захищав нашу культуру своїми творами та словом. До того ж, він наш земляк», – каже Катерина Стрельченко.
Нагадаємо, грантовий конкурс «Культурна столиця» стартував у 2016 році, коли аналогів йому в Україні ще не було. За цей час було підтримано 169 проєктів на загальну суму майже 32 млн грн.