Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Звіти про виконання бюджету за 2021 рік

       

       Бюджет Дніпровської міської територіальної громади за I півріччя 2021 року виконано на 102 % до плану, надійшло доходів у сумі 7 млрд 196 млн грн. Про це під час брифінгу 13 липня повідомила начальниця відділу аналізу та планування доходів бюджету управління фінансів Дніпровської міської ради Наталія Трофимова.

       Надходження до загального фонду (без урахування трансфертів) склали 5 млрд 710 млн грн, а це 113 % до плану (понад план отримано майже 663 млн. грн) та майже на 21 % (або 1 млрд грн) більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

        За основним бюджетоутворювальним джерелом (податок на доходи фізичних осіб) надійшло 3 млрд 338 млн грн – це 112 % до плану.

       «Плати за землю надійшло в сумі 938, 5 млн грн (117 % до плану) та на 40 % (269 млн грн) більше ніж за аналогічний період 2020 року. Збільшення надходжень плати за землю обумовлено введенням у місті з 1 січня цього року нової нормативної грошової оцінки землі, яка у порівнянні з чинною торік збільшилася на 10,8 %), а також погашенням землекористувачами податкового боргу тощо», – зазначила Наталія Трофимова.

       Надходження єдиного податку, який сплачується суб’єктами малого та середнього бізнесу, за І півріччя склали 897 млн грн або 110 % до плану (понад план отримано 82 млн грн.). У порівнянні з минулим роком його надходження збільшилися на 19 % (142 млн грн). На 1 липня у місті зареєстровано 57 770 платників єдиного податку. У порівнянні з початком року їх кількість зросла на 2 136 осіб (3,8 %).

       Збір за місця для паркування транспортних засобів надійшов у сумі 12 млн грн або 127 % до плану.

        Бюджет Дніпровської територіальної громади отримав трансферти з державного та обласного бюджетів у сумі 1 млрд 373 млн грн.

 

       Дніпро залучає кредитні кошти на масштабні заходи – будівництво, реконструкції, капітальні ремонти. Це нормальна практика для великих українських муніципалітетів. «Захищені видатки з кожним роком зростають – це заробітна платня, енергоресурси, соціальні виплати, медикаменти, продукти харчування, а власні доходи міста, з урахуванням кризових явищ, зростають повільніше. Тож ми залучаємо кредитні кошти у великі інфраструктурні проєкти – так працює вся економіка», – розповів заступник міського голови, директор департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради Володимир Міллер.

       На початок 2021 року кредитний портфель Дніпра становив 2 млрд грн. Ця сума менша, ніж, наприклад, у Києві, Одесі, Львові та Харкові. «Із двох мільярдів гривень півтора були під ставку майже 16 %. Це старі кредити, які ми брали під 17-19 %. Нам вдалося понизити відсоткову ставку, але продовжуємо працювати над її зниженням, сподіваюся, що до кінця року нам вдасться її знизити до 12,5-15 %. Всього із 2 млрд грн ми планували погасити цього року близько 700 млн грн. Станом на 1 квітня план погашення кредиту становив 225 млн грн, а фактично ми виплатили 275 млн грн, тобто ми випереджаємо план», – розповів Володимир Міллер.

       Цьогоріч місто залучає близько 3 млрд грн кредитних коштів під ставку 11,5-12 %. З них на реалізацію проєктів використано вже 170 млн грн: «Це невеликий показник, але минув лише місяць, як підписані кредитні угоди та працюють підрядні організації. До кінця року на фінансування потреб територіальної громади ці кошти будуть використані. Дніпро має плановий великий кредитний портфель з вигідною та керованою відсотковою ставкою».

       

       Бюджет Дніпровської міської територіальної громади за I квартал 2021 року виконано на 101 % до плану, надійшло доходів у сумі 3,2 млрд грн. Про це під час брифінгу 9 квітня повідомила начальниця відділу аналізу та планування доходів бюджету управління фінансів ДМР Наталія Трофимова. Надходження до загального фонду (без урахування трансфертів) склали 2,7 млрд грн, а це 110,4 % до плану та майже на 10 % більше, ніж за аналогічний період 2020 року. За основним бюджетоутворювальним джерелом (податок на доходи фізичних осіб) надійшло 1,5 млрд грн – це 109,6 % до плану. Місцевих податків і зборів за I квартал 2021 року надійшло у сумі 977 млн грн – це 109,7 % до плану.

       До них належить: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плата за землю, єдиний податок, збір за місця для паркування, транспортний податок і туристичний збір. «Плати за землю надійшло в сумі 438 млн грн (111 % до плану). При цьому проведений аналіз надходжень свідчить, що не всі сплачують земельний податок та орендну плату за землю з урахуванням нової нормативної грошової оцінки. Тож звертаюся до таких платників, аби вони подали до податкових органів уточнені декларації», – зазначила Наталія Трофимова. Бюджет Дніпровської територіальної громади отримав трансферти з державного та обласного бюджетів у сумі 473 млн грн (план виконано на 64,5 %, недоотримано 260,3 млн грн). 

       

       Захищені видатки бюджету – це ті, які місцева влада зобов’язана врахувати в першу чергу при формуванні показників місцевого бюджету та забезпечити їх фінансування у повному обсязі. До таких належать: заробітна плата працівників бюджетних установ; придбання медикаментів; продуктів харчування; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; обслуговування місцевого боргу; соціальне забезпечення.

       За словами заступниці начальника управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету ДМР Тетяни Гаврікової, у бюджеті Дніпра на 2021 рік найбільші видатки захищених статей – 70 %, або 4,7 млрд грн – виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери. За рахунок коштів бюджету заробітну плату отримують понад 42 тис. працівників міста. Далі – на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для бюджетних установ передбачено направити 567 млн грн; на харчування дітей та учнів у закладах освіти, вихованців закладів, що надають соціальні послуги дітям, які опинилися у складних сімейних обставинах, мешканців центрів соціальної допомоги, на придбання лікувального харчування хворим у бюджеті передбачено 502 млн грн; обслуговування місцевого боргу – 477 млн грн; надання соціальних виплат, зокрема матеріальної допомоги мешканцям міста за відповідними муніципальними програмами – 304 млн грн.

       «За І квартал поточного року захищені видатки вже профінансовані у сумі 1,3 млрд грн. Зобов’язання бюджету виконуються. Усі соціальні виплати проводяться вчасно та у повному обсязі», – підкреслила Тетяна Гаврікова.

       Зі свого боку начальниця відділу бюджетування невиробничої сфери управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету ДМР Тетяна Мокрицька зазначила: «Понад 40 % видатків бюджету міста на 2021 рік – галузь освіти (4,5 млрд грн). Це оплата праці працівників. А 368 молодим педагогам загальноосвітніх та дошкільних закладів міста, за дорученням мера Бориса Філатова, щомісячно виплачується ще й матеріальна допомога у розмірі 2 тис. грн на одну особу. На харчування у закладах освіти – 404,2 млн грн (9 % загального обсягу видатків по галузі), оплату енергоносіїв – 329,2 млн грн (7,3 %). Попри те, що заклади професійно-технічної освіти ще не передані у комунальну власність міста, на їх утримання з бюджету виділено 287,6 млн грн».

 

 

       Бюджет дніпровської тергромади поповнюється. За два місяці 2021 року до нього надійшло більше ніж 2 мільярди гривень (2 млрд 233 млн грн). Але спочатку бюджет затверджували за доволі песимістичним сценарієм, бо через карантин більшість підприємств не могла працювати. «Попри доволі погані перспективи, наразі можна сказати: цього року можемо передбачити, що економічна ситуація у дніпровському бізнесі пожвавиться. Наразі ми отримали понад два мільярди гривень, а у відсотках – це 102 % від плану», – зазначила Наталія Трофимова, начальниця відділу аналізу та планування доходів бюджету департаменту економіки, фінансів та міського бюджету ДМР. Вона також розповіла, що здебільшого надходження до бюджету це податки від зарплат або інших доходів фізичних осіб, у цифрах – 1 млрд 7 млн грн. Другу сходинку посідають місцеві податки і збори. Дніпровська тергромада отримала 744 млн грн. Проте не всі підприємства сумлінно сплачують податки. «Деякі з них ухиляються від сплати податків за землю, хоча їх бізнес розташований на території міста. Є і ті, що заборгували через нестабільні надходження грошей. І це – Південний машинобудівний завод ім. Макарова, «Дніпроважмаш», Дніпровський електровозобудівний завод», – поділилася Наталія Трофимова.