Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

В ОБСЄ зацікавлені у прозорості другого туру місцевих виборів у Дніпрі та спостерігатимуть за процесом волевиявлення

Зміни у процедурі голосування суттєво ускладнили підведення підсумків та підрахунок голосів волевиявлення по всій країні. Умови роботи членів виборчих комісій загострює також епідемія коронавірусу. Водночас, є підстави говорити про скуповування голосів і зловживання місцевих осередків національних партій стосовно квот у виборчих комісіях. Про це мер Дніпра Борис Філатов заявив під час zoom-конференції з директоркою Бюро демократичних інститутів і прав людини Інгібьорг Сольрун Гісладоттір, яка очолює місію спостереження ОБСЄ за місцевими виборами і є єдиним міжнародним спостерігачем.

Під час розмови, що тривала більше години, сторони говорили, зокрема, про поствиборчии? період у світлі другого туру місцевих виборів. Ймовірно, можливість викрасти перемогу з'явилась через те, що територіальні виборчі комісії мають у складі більше представників національних партій, котрі не мають відношення до місцевого самоврядування. Вони програвали, і їхня змова дала можливість їм вкрасти голоси.

«Діючі мери не зацікавлені в махінаціях, адже мають високі рейтинги. Нечесні вибори потрібні лише технічним кандидатам. Я переконаний, що мою перемогу в першому турі було вкрадено», — сказав Борис Філатов. Зі свого боку, пані Гісладоттір зазначила, що командою експертів вже створено попередній звіт за висновками першого туру. Вони також готові продовжувати спостереження надалі. Крім цього, Філатов додав, що на посаді міського очільника та одного з лідерів політичної сили, співзасновником якої він також став, працюватиме насамперед для об‘єднання зусиль тих, хто хоче робити життя людей на місцях кращим.