Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі діти, позбавлені батьківського піклування та діти-сироти носитимуть шкільний одяг, розроблений українськими дизайнерами

У Дніпрі діти, позбавлені батьківського піклування та діти-сироти, носитимуть шкільний одяг, розроблений українськими дизайнерами. Таке рішення було ініційоване міською радою, за участі  представників педагогічної та батьківської рад при міському голові та співзасновників електронної платформи дизайн-маркету українських брендів «БУДЬ в UA design market».
«У нас в країні шкільну форму відмінили,  але згідно з чинним законодавством, ми маємо забезпечувати дітей соціально незахищених категорій шкільним і спортивним одягом.  Раніше такий одяг закуповували у готовому вигляді, але цього року питанню приділили більшу увагу. Адже по-перше,  дітям має подобатися те, що вони носять, по-друге, комплекти мають бути  зручними, гарними та якісними. До того ж в нас була умова - розмістити на одязі логотип нашого міста.  Тому ми звернулися до дизайн-маркету українських брендів та оголосили конкурс серед дизайнерів на розробку ескізів», - розповіла заступниця директора - начальниця управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Дар’я Біла.
В оголошеному конкурсі взяли участь 15 дизайнерів з різних міст України. Серед представлених робіт було обрано та узгоджено три ескізних проєкти шкільного одягу для дівчат, для хлопців та спортивного одягу. Авторами цих робіт стали два бренди з Дніпра та один із Запоріжжя.  
«Кожний дизайнер розробив свої ескізи та надіслав їх на конкурс . Разом із представниками міської ради та батьківського комітету ми обговорили та узгодили такі, що найбільше відповідали заявленим умовам: зручність, якість, актуальність.  Така спільна робота дає чудову можливість українським брендам проявити себе. З боку влади – це і підтримка вітчизняного виробника, і можливість надавати дітям якісний та зручний одяг, що подобається», - зазначила  співзасновниця креативної платформи «БУДЬ в UA» Аліна Щербина.
Дизайнерка із Запоріжжя Катерина Гончарова розробила ескізний проєкт спортивного одягу. Під час його створення, говорить, керувалася  уподобаннями сина.
«Я створюю одяг, виходячи з того,  що любить молодь. У мене є син -  він школяр.  Коли я створювала ескізи, я запитувала його думку і розуміла : варто-не варто додавати ті чи інші елементи. Розроблений мною спортивний костюм у стилі оверсайз, він розрахований на те,  що дитина буде рости,  крім того,  я додала світловіддзеркалюючі смуги  для безпеки,  щоб дитину було видно особливо на дорогах», - розповіла дизайнерка.
Для обрання найкращого одягу до обговорення вперше було запрошено представників батьківської ради.
«Це правильне рішення - запрошувати батьків для вирішення таких питань. Тому нам було дуже приємно. Серед основних побажань від батьків були: натуральність тканин, зручність одягу та можливість регулювати розмір  у залежності від вікових особливостей дитини. Власне, в проєктах всіх цих умов було дотримано», - розказала представниця батьківської ради при міському голові Наталя Іванова.
У школах міста навчаються 588 дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-сиріт, яким потрібен одяг цього року. Для них планується закупити 418 комплектів для школи та  382 спортивних костюми.
«Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, згідно з вимогами чинного законодавства   отримують комплект шкільного та спортивного одягу 1 раз на 2 навчальні роки. Відповідно до термінів експлуатації одягу та в залежності від того,  як діти отримували одяг у минулі роки, цього року дехто отримає два комплекти (шкільний одяг та спортивний),  хтось тільки спортивний,  хтось тільки шкільний», - пояснила  завідувачка сектором соціального захисту відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики ДМР Інна Васильєва.
Наразі департаментом гуманітарної політики міської ради оголошено закупівлю шкільного та спортивного одягу через "Рrozorro".