Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі видаляють аварійні дерева, що заважають життєдіяльності міста і наражають мешканців на небезпеку

У Дніпрі видаляють аварійні дерева, що загрожують життю та здоров’ю мешканців. Від упалих рослин страждають автомобілі, будинки, зовнішні електромережі. Аварійні дерева також стають причиною затримки руху електротранспорту – торік було 55 випадків їх падіння на контактні мережі. Видаляють рослини згідно із заявками мешканців і за рішенням спеціальної комісії з обстеження зелених насаджень. У її складі – представники екологічної інспекції, профільних департаментів і комунальних підприємств міськради.

«Замість видалених аварійних дерев висаджуються нові – які відповідають програмі озеленення міста. Усе погоджується із департаментом. Так, у Дніпрі за рік з’являється близько 3 тисяч нових дерев», – зазначила голова ГО «Екологічний простір», членкиня науково-технічної ради при департаменті екологічної політики Лілія Богачева.
15 травня у Дніпрі по вулиці Єрмолової, у подвір’ї будинків 30/32, працівники КП «Міськзеленбуд» розпочали видалення трьох аварійних дерев.
«Падіння величезної гілки або самого дерева може спричинити аварії у котельні та газорозподільчому пункті, розташованих поруч, а також пошкодження дахів житлових будинків», – пояснив начальник виробничо-технічного відділу КП «Міськзеленбуд» Сергій Овчаренко.
Одне з найбільших дерев видалятимуть протягом двох днів. Отриману деревину утилізують.
«Років 10 тому ми самі видаляли ці рослини – власним коштом. У нас не раз траплялося, коли величезне гілля падало на дах і ламало його. Тепер нарешті дерева приберуть, і ми перестанемо боятися за своє майно та життя», – розповіла мешканка будинку № 30  Тетяна Таран.
Водночас комунальники зрізали стару тополю по вулиці Старомостовій, 1.
«Це дерево попередньо дослідили. Зовні, наче, здорова рослина, всередині – має серйозні ушкодження. Ця порода дерев належить до крихких, тому воно аварійне», – пояснив доцент кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка Юрій Бочавий.
Через падіння аварійних рослин страждає, зокрема, транспортна інфраструктура.
«На прибирання аварійного дерева зі шляхів йде понад дві години. Цьогоріч уже трапилося 25 подібних випадків, що призвело до 46 годин затримки. Такі проблеми створюють незручності не тільки для підприємства, а й для пасажирів, які не можуть вчасно дістатися куди потрібно», – розповів заступник директора КП «Дніпровський електротранспорт» Володимир Суслєнков.
З початку року у Дніпрі видалено близько 500 аварійних дерев, натомість висаджено більш ніж 1000.