Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов про відправку медиків-добровольців до Чернівців: якщо ми єдина країна, наш обов’язок — допомагати одне одному

13 травня п’ятеро медичних працівників Дніпра першими в країні відправилися до Чернівців, щоб допомогти тамтешнім колегам із лікуванням хворих на коронавірус. У місті, де ситуація із захворюваністю на COVID-19 наближається до критичної, дніпровські фахівці пробудуть два тижні. Таке рішення медики ухвалили самостійно — відгукнувшись на пропозицію мера Дніпра Бориса Філатова, котрий напередодні закликав долучитися до волонтерської ініціативи.

Деякі з добровольців уже мали досвід роботи в жорстких умовах епідемії — зокрема, в Італії. На питання, чи хвилюються перед поїздкою, відповідають: не боїться лише нерозумний. Утім, кажуть, заспокоює те, що у відправлення їм також видали всі необхідні засоби особистого захисту. А ще зізнаються, що бадьорості додає підтримка колег і рідних.

«На роботі, знаючи мій бойовий характер, сказали: «Уперед, усе вийде». Потрібно допомагати одне одному. Довго я не роздумувала, погодилася. Я працювала на обсервації тут, у місті, на блокпостах також», — розповіла старша медсестра міської поліклініки № 2 Людмила Федорова.

Для 28-річної Анастасії Фоміних, котра працює у міській лікарні № 9, таке відрядження — насамперед можливість розвивати власний професіоналізм. Дівчина розповідає: рішення ухвалила навіть попри те, що не всі рідні його підтримали. «Коли я обирала професію інфекціоніста, розуміла, що можу зіткнутися з чимось подібним. Рішення (поїхати до Чернівців, — ред.) ухвалила не одразу, але потім наважилася. Хто ж, якщо не я», — розповіла лікарка.

Мер Борис Філатов зазначив: ініціатива Дніпра як міста, де зароджувався добровольчий рух, була першою в країні. Нині також тривають перемовини з іншими територіальними громадами.

«Якщо говорити про кількість хворих на тисячу населення, і взагалі в абсолютних цифрах, у Чернівцях ситуація доволі складна. Водночас є проблема з медичним персоналом. Хворіють і лікарі, і медсестри. Тож тим, кому нині найважче, потрібно допомагати разом. Ми не можемо відсидітися кожен у своєму місті, за своїми стінами. Якщо ми єдина країна, наш обов’язок — допомагати одне одному. І в цій ситуації Дніпро, як завжди, стоїть серед перших», – наголосив Борис Філатов.