Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У мерії Дніпра розповіли про інфекційний контроль і роботу з протидії коронавірусу у місті

У Дніпрі з 16 березня до інфекційної лікарні № 21 потрапило 54 людини з підозрою на коронавірусну інфекцію, у 5-х з них її підтверджено. Одна людина вже одужала. Загалом нині 15 осіб перебувають у згаданій лікарні: 4 пацієнти з COVID-19 та 11-ро очікують на результати обстеження. Про це під час брифінгу 1 квітня повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко.

Вона нагадала, що на сьогодні лікарня № 21 у Дніпрі є спеціалізованим закладом з особливим протиепідемічним режимом. Тож коли до неї потрапило десятеро хворих з підозрою на коронавірус, пацієнти з іншими патологіями, які на той час там перебували, були екстрено евакуйовані в інші лікарні.

Водночас на сьогодні із 98 млн грн, виділених до резервного фонду міського бюджету на заходи із запобігання епідемії коронавірусу, 35 млн витрачено на придбання різного медичного обладнання, яке вже поставлено до лікарні № 21.

«Серед іншого – це 15 апаратів штучної вентиляції легень, кисневі концентратори, пульсоксиметри, небулайзери, ЕКГ, а також усі необхідні препарати для пацієнтів з COVID-19. Виділено кошти на придбання дезінфекційних засобів для лікарень міста, засобів індивідуального захисту для медичних працівників закладів як первинної, так і вторинної ланки. Загалом наразі на медичну галузь з резервного фонду вже витрачено 42 млн 200 тис. грн», – зазначила заступниця директора департаменту.

Враховуючи швидке розповсюдження коронавірусної інфекції у європейських країнах, в Україні зокрема, вирішено перепрофілювати у Дніпрі два заклади для хворих на COVID-19 – це лікарні № 8 та № 16. Наразі вони готуються для надання медичної допомоги згаданим пацієнтам. Окрім того, департамент охорони здоров’я населення спільно з Дніпропетровською медичною академією проводить тренінги для анестезіологів, інфекціоністів, пульмонологів, терапевтів щодо лікування хворих на коронавірус. На сьогодні по Дніпру визначено п’ять місць для обсервації для контактних людей.

Представниця мерії також нагадала дніпрянам про важливість дотримання карантину: нині міська влада докладає максимум зусиль для стримання розповсюдження коронавірусної інфекції, але самі ж мешканці теж повинні це робити.

«Наприклад, якщо приїхали з країни, де є спалах коронавірусу чи проконтактували з таким хворих, обов’язково зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем і самоізолюйтесь. Усім іншим – чітке дотримання правил карантину та гігієни. Мийте часто руки з милом, дотримуйтесь кашльового етикету. Якщо усі разом об’єднаємо зусилля, тоді зможемо зупинити розповсюдження хвороби у місті», – додала Юлія Віклієнко.