Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Пропускна система та відеокамери – результати реалізації програми міського голови Бориса Філатова «Безпечна школа»

У Дніпрі вже третій рік з ініціативи міського голови Бориса Філатова діє програма «Безпечна школа». Її головною метою є безпека вчителів і учнів у рамках освітнього процесу. Однією з перших учасниць програми стала спеціалізована школа № 13, розташована на вулиці Михайла Драгоманова, 50.
«У рамках програми Бориса Філатова «Безпечна школа» у навчальному закладі № 13 встановили систему турнікетів і відеоспостереження, а також охоронну сигналізацію. Але найголовніше, що школа обладнана ще й автоматичною системою пожежогасіння. Якщо спрацює протипожежна сигналізація, всі двері у закладі відчиняться автоматично, опустяться турнікети, і люди зможуть спокійно евакуюватися», – розповів директор КП «Безпечна інноваційна освіта» Андрій Калашников.
Чотири автоматичні турнікети, доступ лише за іменними або гостьовими магнітними картками та підключені до міського Ситуаційного центру відеокамери – все це докорінно змінило шкільний уклад.
«Ми дуже вдячні тим, хто вирішив впровадити цю програму в школах, адже зміни на краще відчули одразу. Тепер наш навчальний заклад уже не перехідний двір. Хоча раніше достатньо було сказати «я до вчителя», «мені треба дитину забрати» – і заходь! На жаль, у нас так не раз крали ноутбуки. Тепер все інакше: система обмежує доступ до школи тим, кому тут не місце. Ніхто не зможе пройти всередину, доки не покаже документи, навіть органи перевірки. А батьки завжди можуть отримати гостьовий пропуск після того, як запишуться в реєстраційному журналі у чергового», – сказала директорка комунального закладу освіти «Спеціалізована школа № 13» Дніпровської міської ради Тамара Завгородня.
Система фіксує, скільки відвідувач пробув у школі, а відеокамери стежать, куди він прямує. Якщо все ж таки трапляються пропажі, є можливість повернути речі власнику.
«У нас було таке, що дівчинка залишила телефон на шкільному подвір’ї, а коли повернулася, його на місці не було. Ми разом з її батьком звернулися до Ситуаційного центру. Завдяки записам з відеокамер визначили, хто взяв телефон. Потім його повернули дитині», – зазначила Тамара Завгородня.  
Сьогодні вже в 30 школах Дніпра змонтовані системи безпеки, а у 24 – встановлено протипожежну сигналізацію. Усі заплановані на цей рік роботи виконані.  У кількох школах монтується охоронна сигналізація, в інших – йдуть пусконалагоджувальні роботи. Пропускні картки для всіх, хто там вчиться і працює, вже готові.
«Магнітні пропуски виготовляє місто безкоштовно. І не тільки для тих шкіл, де вже працює система безпеки. Нові картки отримують всі школярі, тому що вони тепер ще й забезпечують пільговий проїзд у громадському транспорті. Нові картки замість загублених видаватимемо на платній основі, аби ставилися до них відповідально. Але, чесно кажучи, ми ще жодного разу так не робили. Це ж діти, куди ми подінемося!» – зазначив Андрій Калашников.  
КП «Безпечна інноваційна освіта» до 2022 року планує встановити такі системи в усіх школах Дніпра. Питання тільки в тому, чи зможе місто продовжити фінансування програми. У середньому на встановлення обладнання в одній школі потрібно близько мільйона гривень.