Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Відкриття Абсолютного чемпіонату України з дзюдо

08 листопада о 16-30 у спорткомплексі «Олімпія +» (вул. Аржанова, 12-Б)- відкриття Абсолютного чемпіонату України з дзюдо. 

Початок змагань  о 12-00.

Довідка: 

8 листопада в Дніпрі пройде самий видовищний чемпіонат в дзюдо - Абсолютний. Це змагання представників важких ваг в дзюдо, які в класифікації вагових категорій називають OPEN, відкрита вага.

На дніпровських татамі абсолютний чемпіонат України проводиться з 2017 року. Його статус щорічно - відкритий. Це означає, що за нагороди національної першості можуть боротися дзюдоїсти і дзюдоїстки не тільки України, а й інших країн.

Охочих позмагатися чимало, так як Абсолют має солідний призовий фонд 30 000 $. Його поділять представники двох традиційних для абсолюту вагових категорій: OPEN чоловіки і OPEN жінки, а також учасники ще однієї категорії на вибір організаторів. Це робиться для того, щоб вболівальники побачили в Дніпрі ще більше зірок дзюдо.

У минулому році Федерація дзюдо Дніпропетровської області розіграла спеціальний приз для  категорії до 81 кг, а в нинішньому році разом з тяжами за перемогу посперечаються представники  категорії до 73 кг. У нинішньому сезоні про свій намір боротися на відкритому абсолютному чемпіонаті України з дзюдо заявили спортсмени Азербайджану, Вірменії, Грузії та, звичайно ж, України.

Лідер збірної Азербайджану - 28- річна екс-українка Ірина Кіндзерська-Алієва. На сьогодні Іра входить до шістки найсильніших дзюдоїсток Планети у вазі +78 кг. У нинішньому сезоні вона зібрала солідну колекцію з семи нагород найвищого рангу, в числі яких є бронза Європейських Ігор. 

Вірменію у вазі -73 кг представить 26-річний чемпіон Європи 2018 Фердинанд Карапетян. Відзначимо, що в цій вазі спортсмен виступає з 2017 року.

У складі збірної Грузії відразу п'ять борців. Один з найпотужніших - Торніке Нагліашвілі. Молодий 23-річний дзюдоїст має в своєму активі три нагороди з юніорських чемпіонатів Європи.

У категорії OPEN за медалі посперечаються призери континентальних кубків, турнірів Гран-Прі, Кубків Європи Георгій Кавтарадзе, Георгій Закариадзе, Лаша Тавелурі і Онісе Бугадзе. До речі, два останніх були призерами Абсолютних Чемпіонатів України 2018 і 2017 років.

Найбільш титулованими серед українців є Єлизавета Каланіна, яка зараз займає 11 місце в світовому рейтингу і Яків Хамм, бронзовий призер чемпіонатів світу та Європи 2015. Нагадаємо, що Яків був переможцем двох попередніх абсолютів, а Єлизавета в минулому році стала срібною призеркою, поступившись у фіналі Ірині Кіндзерської.

З нетерпінням глядачі чекають боротьбу в одній з найбільш потужних вагових категорій в світі -73 кг. Лідери української збірної в цій вазі Артем Хомула і Дмитро Канівець на татамі в Дніпрі не вийдуть, про це офіційному сайту Федерації дзюдо Дніпропетровської області повідомив головний тренер збірної України Віталій Дуброва. За відсутності цих дзюдоїстів, які зараз посилено борються за бали в ході олімпійської кваліфікації, беззаперечним фаворитом є дніпрянин Геворг Хачатрян, діючий Чемпіон України і переможець Кубка України 2019 року в вазі -73 кг.

Відзначимо ще кількох дзюдоїстів і дзюдоїсток елітного українського ешелону, яких глядачі побачать на дніпровських татамі під час майбутнього чемпіонату - це Олександр Гордієнко, Андрій Колесник, Галина Тарасова, Василина Кириченко і багато інших.