Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Безкоштовні ліки і терапія мистецтвом: як у Дніпрі підтримують психічне здоров'я

У лікарнях Дніпра пацієнтів з психічними розладами безкоштовно забезпечують медикаментами. Усе згідно з програмою, розрахованою до 2022 року. На неї з міського бюджету виділено 10 мільйонів гривень. Підтримують людей із порушеннями психічного здоров’я не лише ліками. Так, у Дніпровській поліклініці № 1 створили театр «Манія», де грають як пацієнти, так і персонал. Про це повідомили медичні керівники під час пресконференції, приуроченої до Всесвітнього дня психічного здоров'я, який проходить 10 жовтня.

Україна посідає перше місце в Європі за кількістю психічних розладів. У Дніпрі під наглядом психіатрів на сьогодні знаходиться близько 20 тис. мешканців. З них понад 4 тисячі – діти.

«Останніми роками відзначається істотне зростання інвалідизації серед дитячого населення, суїцидальних активностей серед населення похилого віку, психіатричної патології в зрілому віці», – зазначила виконувачка обов’язків генерального директора КЗ «Дніпровська міська поліклініка № 1» Наталя Вишневська.

За її словами, важливим елементом лікування пацієнтів є не стільки медикаментозна терапія, скільки соціально-психологічна реабілітація та соціальна реінтеграція в повсякденному житті. Так, медичний директор поліклініки Наталія Пасічник зазначила, що на базі денного стаціонару функціонують школи активного довголіття, групи підтримки для родичів пацієнтів та дітей з психічними розладами.

«Наша гордість, що завдяки спеціалістам закладу і пацієнтам створений театр-арт «Манія», який проводить реабілітаційну роботу. В ньому грають і співробітники, і пацієнти», – додала Наталія Пасічник.

Водночас у місті діє програма «Здоров'я населення Дніпра на 2018-2022 роки». Згідною з нею з муніципального бюджету виділяються кошти на лікування пацієнтів з психічними розладами.

«У 2019 році – це 1,5 млн грн, а 2020-го – 2 млн грн. Забезпечення медикаментами пацієнтів з психічними розладами здійснюється шляхом виписки рецептів психіатрами комунального закладу «Дніпровська міська поліклініка № 1» Дніпровської міської ради», – розповіла начальниця відділу спеціалізованої медичної допомоги департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Тетяна Прибиток.

Записатися до психіатра або отримати консультацію (і рідним хворого також) можна за телефонами довіри: (800) 501 438, (056) 745 90 40. Уся інформація про звернення є конфіденційною і тільки після згоди пацієнта може передаватися сімейному лікарю.