Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Інспекція з питань праці та зайнятості населення поновлює перевірки у Дніпрі

У травні цього року було призупинено інспекційні перевірки щодо дотримання роботодавцями трудового законодавства у зв’язку зі скасуванням відповідної постанови № 295. З 30 серпня почала діяти нова – № 823.

За словами начальниці інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міськради Тетяни Янушкевич, це означає, що поновлюються перевірки підприємств щодо дотримання ними чинного трудового законодавства.

У постанові прописані деякі нововведення. Зокрема, до підстав для перевірок додалися такі: за дорученням Прем’єр-міністра України, уповноваженого з прав людини, за запитом народного депутата, а також у разі невиконання вимог приписів.

Також серед змін – перевірка не може тривати понад 10 днів. Строк її проведення розпочинається від дня надання роботодавцем документів, які запитують.

«Наші працівники мають усі необхідні документи, які підтверджують їхнє право на проведення перевірки. На сайті держпраці розміщена інформація про кожного інспектора, що працює в інспекціях з питань праці та зайнятості населення органів місцевого самоврядування, у тому числі й у Дніпрі. Такі працівники мають право здійснювати відеофіксацію, вимагати у підприємства надання необхідних документів», – розповіла під час пресконференції 3 вересня Тетяна Янушкевич.

Також вона зазначила, – відтепер штрафи можна накладати на роботодавців не лише за результатами перевірок, а й на підставі рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував обов’язки без укладення договору та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного дня в разі фактичного повного.

Водночас незмінними залишилися розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Наразі грошове стягнення за одного неоформленого працівника або працівника, котрий оформлений на неповний робочий день (насправді працює 8 чи 12 годин), а також виплату зарплатні у конвертах становить 125 тис. 190 грн, штраф за недопущення інспекторів до перевірки – 417 300 грн; за недотримання мінімальних державних гарантій при оплаті праці – 41 730 грн; порушення строків виплати заробітної плати працівникам – 12 519 грн.