Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Сімейні форми виховання – пріоритет у соціальному захисті сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

У Дніпрі за шість місяців цього року без батьківського піклування залишилося 118 дітей. Іще 44 дитини на початок року не були влаштовані. 50% зі 162 дітей потрапили у сімейні форми виховання, а саме: 71 – передано під опіку та усиновлено, 10 – влаштовано у прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу. Решта перебуває у закладах соціального захисту дітей. Про це під час прямої телефонної лінії 17 липня повідомила начальниця управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Анна Довготько.

«Загалом із початку року у Дніпрі усиновлено 21 дитину, з них 17 – громадянами України, 4 – іноземцями. Нині 423 дитини перебувають на обліку для усиновлення, а саме: до 1 року – 6, до 3 років – 7, до 5 років – 20, до 10 років – 80 та від 10 до 18 років – 310 дітей. Також у місті створено 3 прийомні сім’ї, куди влаштовано 6 дітей. Окрім того, до дитячих будинків сімейного типу та прийомних родин влаштовано 11 дітей», - розповіла начальниця управління-служби.

У місті успішно реалізується проєкт наставництва – це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Наставник – це старший товариш, друг і порадник.

«Із минулого року благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Максимум» і громадська організація «Партнерство і розвиток» проводять навчання для осіб, які забажали стати наставниками. На сьогодні 28 таких кандидатів отримали висновки про можливість провадження цієї діяльності, з них 14 вже встановили контакт з дітьми, решта – у процесі», - сказала Анна Довготько.

Також під час прямої телефонної лінії представниця мерії додала: в рамках реалізації національної стратегії реформування системи інтернатних закладів у місті у новому форматі працює центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя». Раніше у цьому закладі мали право перебувати жінки на останніх місяцях вагітності або з одним малюком до півторарічного віку, котрі опинилися у складних життєвих обставинах. Зараз категорія жінок розширилася.

 «Зокрема, знаходитися у ньому мають право жінки з необмеженою кількістю дітей незалежно від їхнього віку. Максимальний термін перебування – рік. За цей час жінка повинна вирішити свої життєві питання, з якими допомагають соціальні працівники. На сьогодні там мешкають 7 матерів і 10 дітей. А загалом заклад розрахований на 40 осіб (матерів із дітьми) та надає комплекс соціально-побутових, соціально-медичних, соціально-педагогічних, психологічних та юридичних послуг», - додала начальниця управління-служби у справах дітей.

Довідка. У Дніпрі функціонує 9 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 71 дитина-сирота і дитина, позбавлена батьківського піклування, та 83 прийомні сім’ї, в яких виховується 118 дітей. На обліку в управліннях-службах у справах дітей перебуває 1 619 сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. З них майже 90% виховуються у родинах.