Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро – лідер за розвитком електротранспорту серед українських міст, – експерт

Серед українських міст Дніпро є лідером за розвитком електротранспорту. Так, згідно з даними Міністерства інфраструктури, на кінець 2018 року Дніпро посідає 4-е місце за протяжністю трамвайних ліній (172,3 км) після Києва (242,1 км), Харкова (217,4 км), Одеси (198,1 км) та Кривого Рогу (131,7км). Є одним із міст-лідерів за розгалуженістю трамвайних маршрутів (14 од.) після Києва, Одеси (по 23 од.) та Кривого Рогу (16 од.). Посідає 6-е місці за протяжністю тролейбусних ліній (186,8 км), що більше, ніж в Одесі (на 8-у місці, 150,2 км) та Львові (10-е, 126,2 км). Посідає 3-те місце за розгалуженістю тролейбусних маршрутів (18 од.) після столиці (47 од.) та Кривого Рогу (23 од.).

Серед шести найбільших міст України (Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Харків, Запоріжжя) Дніпро є одним із лідерів за забезпеченістю городян електротранспортом: входить у трійку лідерів за кількістю тролейбусів (150 од.) після Києва (401 од.) та Одеси (173 од.) та знаходиться на 2-у місці за кількістю трамваїв (245 од.) після столиці (458 од.), що більше, ніж у Харкові (244 од.), Одесі (207 од.), Львові (137 од.) та Запоріжжі (126 од.). Такі дані під час пресконференції 9 липня озвучила кандидат соціологічних наук, член Соціологічної асоціації України, експерт у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.

«За останні чотири роки в місті відбулися суттєві зміни – по суті, міський комунальний транспорт вдалося не тільки відродити, а й почати розвивати та модернізувати. Міська влада застосовує комплексний підхід, чого майже немає в інших українських містах. Якщо більшість міст головний акцент робить тільки на оновлення рухомого складу громадського транспорту, то Дніпро не тільки оновлює парк тролейбусів та трамваїв, а й розширює мережу маршрутів та модернізує транспортну інфраструктуру. За період із 2015 по 2019 рік було придбано 51 сучасний тролейбус із низкою підлогою та кондиціонерами. Наразі триває тендерна процедура за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку на придбання ще 44-х нових низько підлогових тролейбусів. Це дозволить повністю оновити парк тролейбусів, які щоденно випускаються на маршрути. З минулого року почалося оновлення й трамвайного парку. Місто закуповує в лізинг 20 одиниць трамваїв із Європи», – розповіла експерт.

Також Надія Міхно наголосила на тому, що вперше за останні 25 років у Дніпрі розширюється мережа тролейбусних маршрутів. «Тільки за два останні роки в місті з’явилося 2 нових, один відновлений та 2 продовжених тролейбусних маршрути. Так, відкрито маршрути №14 на ж/м Сонячний та №21 на ж/м Сокіл, відновлено маршрут №2 на ж/м Парус-2, продовжено маршрути №5 та №19. Цього року вже виконано 60% робіт з будівництва тролейбусної лінії на ж/м Сонячний по вул. Любарського та вул. Маршала Малиновського, проводиться розробка проектної документації з будівництва тролейбусної лінії на ж/м Придніпровський та будівництва тролейбусної лінії для продовження маршрутів № 10 та № 12 від бульв. Слави до пров. Добровольців і в зворотному напрямку до вул. Космічної», – каже кандидат соціологічних наук, член Соціологічної асоціації України, експерт у сфері регіонального та міського розвитку.

Крім цього, запроваджено й безліч електронних інновацій – безготівкова сплата за проїзд, «розумні» табло, мобільний додаток для відслідковування рухомого складу тролейбусів та трамваїв в реальному часі. Наразі в Дніпрі найдешевша вартість проїзду в громадському транспорті серед найбільших міст України. Загальноукраїнська практика свідчить про те, що збільшення вартості проїзду в громадському транспорті в більшості обласних центрів розпочалося з 2015 року. В різних містах подорожчання відбулося в 1,3-3 рази. З середини літа по кінець осені 2019 року очікується підвищення цін на електроенергію, що спричинює подорожчання проїзду в громадському електротранспорті. Зростання тарифів на пересування також викликано здорожчанням транспортних комплектуючих, підвищенням розміру мінімальної зарплати й прожиткового мінімуму (на 4,5%).

«У Дніпрі зміна тарифу на перевезення в громадському транспорті викликана не тільки соціо-економічними факторами (очікується зростання вартості електроенергії на 30%), але й необхідністю продовження масштабної модернізації транспортної інфраструктури міста. Оскільки близько третини прибутків міського електротранспорту надходить з продажу квитків. Наприклад, фінансові надходження, завдяки підвищенню тарифу в 2018 році, були спрямовані минулого року на подовження тролейбусного маршруту №19 до вулиці Уральської без залучення коштів бюджету міста. Таким чином, економічно обумовлений тариф на перевезення пасажирів в електротранспорті становить 6 грн. у Дніпрі. Це питання мають розглянути на виконавчому комітеті міськради», – зазначив головний інженер КП «Дніпровський електротранспорт» Володимир Легкий.