Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон вручив дніпрянці медаль Праведників народів світу 

У мерії Дніпра вручили нагороди онуці Праведників народів світу – Анни Ялинської та її сина Василя. За героїчний вчинок своїх предків особливі диплом і медаль отримала Наталія Заєць. Високі відзнаки жінці вручив Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон.

Медалі та дипломи Праведників народів світу присуджують людям, котрі, ризикуючи життям, рятували євреїв під час Другої світової війни. 

«Це про тих людей, які були готові врятувати близького – не думаючи, що буде з ними самими. По-справжньому віддячити таким людям непросто», – сказав Джоел Ліон.

Під час Другої світової війни у селищі Звенигородка (Черкаська область) родина Ялинських допомогла врятуватися жінці єврейського походження на ім’я Ципора Векслер. 

«Ми справді вражені увагою народу Ізраїлю, яку він звертає на подвиг кожної окремої людини у страшні часи тієї війни. Таких імен тисячі, вони увічнені в граніті. Ізраїль і Україна – відносно молоді держави, однак у наших історій багато спільного – хорошого і поганого», – сказав заступник міського голови Дніпра Едуард Підлубний.

Зазначимо, що на 1 січня 2019 року звання Праведника народів світу було присвоєне 2 тис. 634 громадянам України. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів і Франції.