Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Прес-тур «Розвиток інклюзивної освіти у Дніпрі»

13 травня о 10-00 за адресою: комунальний заклад освіти «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 340 комбінованого типу» ДМР

( вул. Фабрично-заводська, 23-а)  - початок прес-туру «Розвиток інклюзивної освіти у Дніпрі».

Формат:

10-00

Локація 1: Комунальний заклад освіти «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 340 комбінованого типу» ДМР

Адреса: вул. Фабрично-заводська, 23-а

 

Спікери:

  1. Кузнєцова Наталія Олександрівна – мати особливої дитини;

  2. Тогобецька Оксана Володимирівна – психолог закладу;

  3. Постоєнко Ірина Олександрівна – дефектолог закладу.

 

Учасником зйомки буде також Надійка Кузнєцова – дитина з особливими освітніми потребами (дитина з аутизмом, має дефекти мови).

Зйомка буде вестись у дитячій групі (мати + дитина) та у кімнаті психолога (коментарі психолога та дефектолога).

 

Орієнтовно об 11-00

Локація 2: Комунальний заклад освіти «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 16» ДМР

Адреса: вул. Б. Хмельницького, 14-б

 

Спікери:

  1. Гаман Наталія Миколаївна – директор закладу;

  2. Щерба Тетяна Володимирівна – директор Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» ДМР (коментарі щодо методики роботи з дітьми з особливими освітніми потребами);

  3. Олешко Оксана Олександрівна – головний спеціаліст сектору соціального захисту освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики ДМР (узагальнюючі коментарі щодо стану інклюзивної освіту у місті)

У даній школі займається понад 30 дітей з особливими освітніми потребами, тобто майже у кожному класі є така дитини. Зйомка буде вестись у ресурсній кімнаті та медіатеці.

Довідка:

Розвиток інклюзивної освіти у Дніпрі

Дніпропетровщина є лідером із запровадження інклюзивної освіти в Україні. У 2017 році Дніпропетровська область підписала Меморандум з Благодійним Фондом Порошенка та приєдналася до соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». За цей період в регіоні в чотири рази збільшилась кількість дітей з інвалідністю, які навчаються разом із ровесниками.

 

Безпосередньо в Дніпрі у 2018-2019 навчальному році у 64 закладах загальної середньої освіти відкрито 225 інклюзивних класів, навчається 300 дітей з особливими освітніми потребами. Тобто у місті вже кожна третя школа є інклюзивною. Також у 15 закладах дошкільної освіти функціонує 15 інклюзивних груп, які відвідує 21 дитина з особливими освітніми потребами.

Інклюзивне навчання забезпечують асистенти вчителів, асистенти вихователів, практичні психологи, логопеди, дефектологи. Для кожної дитини з особливими освітніми потребами складено індивідуальну програму розвитку, проводяться корекційно-розвиткові заняття.

З метою підтримки інклюзивної освіти у закладах загальної середньої освіти міста облаштовано 35 медіатек (які є одночасно кімнатами психологічного розвантаження) та 25 ресурсних кімнат для проведення корекційно-розвиткових занять.

Інклюзивні класи/групи в закладах освіти міста відкриваються в обов’язковому порядку у разі звернення батьків дитини з особливими освітніми потребами при наявності висновку про комплексну оцінку розвитку дитини.

Для інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір у Дніпрі було створено Комплексну установу «Інклюзивно-ресурсний центр №1»  Дніпровської міської ради (ІРЦ). Його основними напрямками діяльності є:

  • проведення комплексної оцінки розвитку дитини (станом на кінець квітня таку оцінку проведено 510 дітям з особливими освітніми потребами);

  • консультування батьків дітей з особливими освітніми потребами (проведено 510 консультацій);

  • надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами (надається 62 дітям з особливими освітніми потребами на постійній основі).

В 2019 році у Дніпрі заплановано відкрити ще два інклюзивно-ресурсні центри.

 

Ще одним успішним новітнім простором у Дніпрі є унікальний інклюзивний парк. Цей парк – перший в Україні. Він створений за проектом дніпровського архітектора Сергія Дербіна. У інклюзивному парку продумана кожна деталь – від покриття до іграшок. На майданчику особливі діти не відчувають жодних бар’єрів і можуть вільно кататися на гойдалках, пересуватися лабіринтами, пізнавати світ за допомогою сенсорних панелей. До парку ведуть три входи, біля кожного з яких є карта з інформацією про те, де та що розташовано. Також поблизу кожної ігрової локації розміщені інформаційні таблички. На них, крім правил поведінки на майданчику, можна знайти цікаві та пізнавальні факти про місто, потренувати знання абетки. Завдяки шрифту Брайля їх в змозі прочитати і діти з вадами зору.

 

Загалом в Україні близько 47 тисяч дітей із особливими освітніми потребами. На початок 2016 року, коли тільки починалося впровадження інклюзивної форми освіти, було залучено в звичайні школи близько 4 тисяч особливих учнів, а через два роки, у 2018-2019 навчальному році, їх кількість вже сягає  12 тисяч дітей – ці діти вийшли із соціальної ізоляції і можуть навчатися та розвиватися разом з однолітками. Ніколи до цього держава не приділяла такої уваги інклюзії. На сьогодні вже кожна четверта школа в країні стала інклюзивною. Раніше все закінчувалося на облаштуванні пандусів, певних пільгах та матеріальній допомозі.

 

УВАГА! Від’їзд представників ЗМІ від міської ради (шлагбаум) о 9-00.