Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі учасникам програми «Доступні ліки» виписано 20 тисяч електронних рецептів

З першого квітня в Україні виписують електронні рецепти за програмою «Доступні ліки», яка поширюється на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою. У Дніпрі наразі оформлено 20 тис. таких приписів.

 «Електронні рецепти в рамках програми «Доступні ліки» у Дніпрі мають право виписувати 508 сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Наразі в місті до програми електронного рецепту приєдналися чотири аптечні мережі, які уклали відповідні договори з Національною службою здоров’я. Цей процес поступовий, тому сподіваємося, що дедалі більше аптечних мереж долучатимуться», – повідомила під час прямої телефонної лінії 24 квітня заступник директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко.

Вона також наголосила, що процедура заповнення електронного рецепту відпрацьована. «Після заповнення рецепту пацієнт отримує на телефон смс з його номером та кодом і йде в аптеку для одержання препаратів. Якщо людина не має телефону, їй роздрукують рецепт. При цьому лікар проконсультує щодо переліку аптек, де ним можна скористатися», – додала заступниця директора департаменту.

Електронний рецепт суттєво економить час – лікар більше уваги приділяє пацієнту, а не паперовій тяганині.

«Крім цього, лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги у тестовому режимі відпрацьовують програму електронної амбулаторної картки пацієнта, до якої буде прив’язаний і електронний рецепт», – повідомила начальник відділу первинної медичної допомоги управління організації медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення міськради Тетяна Кравець.

Довідка. У І кварталі 2019 року за програмою «Доступні ліки» 37 тис. дніпрян отримали препарати від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Їм було виписано 140 тис. рецептів. Реєстр лікарських засобів, вартість яких відшкодовується, затверджений Міністерством охорони здоров’я України. До нього входить 258 торговельних назв лікарських засобів, 64 з яких відпускаються без доплати з боку пацієнта.