Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Виїзна прес-конференція щодо подальшої модернізації станції

18 березня о 10-00 на Ломовській насосно-фільтрувальній станції (вул. Широва,173 В) – виїзна прес-конференція щодо подальшої модернізації станції.

Спікер:

-Михайло Лисенко – заступник міського голови

Довідка:

Модернізація Ломовської насосно-фільтрувальної станції

Почалося будівництво водогінної очисної станції продуктивністю 50 тис кубометрів на добу у 1964 році. На першому етапі велися роботи з намиву майданчика й риття водоприймального колодязя. В травні 1968 року було закінчено спорудження всього комплексу очисних споруд. Після проведення необхідних налагоджувальних робіт 5 серпня рівно о 21.00 станція почала працювати. І в ранці наступного дня очищена вода пішла до міського водогону. Однак, ліва частина міста швидко розросталася і незабаром виникла гостра необхідність у додаткових потужностях. Тому в 1983 році була збудована друга черга насосно-фільтрувальної станції.

Наразі проектна потужність станції становить 100 тис кубометрів на добу, що в свою чергу забезпечує 30% населення міста питною водою.

У 2016 році КП «Дніпроводоканал» розпочав модернізацію станції на загальну суму 80 млн грн. За період з 2016 по 2018 роки проведено реконструкцію станції першого та другого підйомів, блоку фільтрів, реагентного господарства з автоматизацією процесу водопідготовки, збудовано пелетну котельну.

При реконструкції станцій першого та другого підйомів виконано заміну зношеного та застарілого насосного обладнання на нове енергоефективне з автоматизацією технологічних процесів, що призвело до загальної економії електроенергії близько 35%.

При реконструкції блоку фільтрів виконано відновлення працездатності споруд очищення питної води, включаючи заміну трубопроводів, арматури, фільтруючого завантаження фільтрів, дренажної системи.

Будівництво пелетної котельні на 100% надало можливість відмовитися від використання природного газу, що призвело до економії плати за енергію на 70%.

Роботи у 2018 році:

1. Технічне переоснащення насосної станції першого підйому ЛНФС

Придбано та змонтовано обладнання на суму 9 498,278 тис грн з автоматизованою системою керування, виконано будівельно-монтажних робіт на суму 1 201,768 тис грн, в тому числі замінено електропостачання та технологічні трубопроводи насосної станції. Роботи завершено. Об’єкт вводиться до експлуатації.

2. Технічне переоснащення насосної станції другого підйому ЛНФС

Придбано та змонтовано обладнання на суму 16 796,333 тис грн з автоматизованою системою керування, виконано будівельно-монтажних робіт на суму 2 380,621 тис грн, в тому числі відновлені несучі конструкції станції, замінено електропостачання та технологічні трубопроводи. Роботи завершено. Об’єкт вводиться до експлуатації.

Після реконструкції Ломовської насосно-фільтрувальної станції значно підвищено якість питної води та рівень  надання послуг населенню.

Реконструкція станції в такому обсязі не проводилася з моменту її будівництва та стала можливою у тому числі і завдяки реформі децентралізації, яка суттєво збільшила бюджет міста, що в свою чергу надало фінансову можливість проводити роботи такого рівня та масштабу.  

Роботи, які заплановано провести протягом 2019 року

Капітальний ремонт фільтрів 1961 року будівництва на Кайдацькій насосно-фільтрувальній станції

У 2018 році придбано та передано КП «Дніпроводоканал» обладнання на суму 39 745,847 тис грн. Заміна застарілого обладнання призведе до поліпшення якості питної води. Договірна ціна складає 72 372,06141 тис грн. Орієнтовний строк введення в експлуатацію – 2019 рік.

Технічне переоснащення насосної станції очищених стоків на Лівобережній станції аерації

У 2018 році придбано обладнання на суму 5 330,140 тис грн, змонтовано 2 насоси. Виконано будівельно-монтажних робіт на суму 249,426 тис грн, в тому числі заміна технологічних трубопроводів, внутрішні оздоблювальні роботи, зовнішні фасадні роботи та часткова заміна мереж електропостачання. Договірна ціна складає 16 059,405 тис грн. Роботи продовжуються. Орієнтовний строк введення в експлуатацію – 2019 рік.

Реконструкція водоводу Д 500 мм від вул. Метробудівської, 52 до вул. Б. Трофімових, 22

У 2018 році підрядником виконано робіт на суму 27 578,214 тис грн. Методом горизонтального буріння прокладено в футлярі 1173,5 км трубопроводу діаметром 500 мм, відкритим способом прокладено 0,093 км трубопроводу діаметром 160 мм, виконано улаштування колодязів діаметром 2,0 м зі збірного залізобетону – 22 шт. Роботи призупинено. Проводиться коригування проекту. Орієнтовний строк введення в експлуатацію – 2019 рік.

Реконструкція каналізаційного колектору по вул. Набережній Заводській

Проектом передбачено прокладання колектору довжиною 0,165 км діаметром 1000 мм методом горизонтально-направленого буріння. Станом на теперішній час проведено тендер, визначено підрядника, договірна ціна складає 29 182,400 тис грн. Орієнтовний термін вводу в експлуатацію – 2019 рік.

Будівництво ІІІ черги водогону нижньої частини колишнього смт Таромське                                                                                                                             

Загальна вартість проекту:  100 398,323 тис грн.

Проектним рішенням передбачається:

  • розділення будівництва на 5 пускових комплексів;

  • облаштування мокрих колодязів на всіх місцях випуску;

  • установлення вантузів на всіх ділянках із врахуванням зниження ризику гідравлічних ударів у мережі;

  • прокладання поліетиленових замість попередньо теплоізольованих труб в скельних ґрунтах;

  • облаштування трубопроводів підвищеного тиску на відмітках нижче 100 м у Балтійській системі висот.

Проблема: недостатній тиск у водопровідних мережах та відсутність централізованого водопостачання смт Таромського.

Ціль: забезпечення централізованим водопостачанням смт Таромське.                                                                                                      

Реалізація  проекту – орієнтовно 2019 рік.

Будівництво системи каналізування вул. Ялинової ж/м Чаплі

Проектом передбачено будівництво системи каналізації, яка збирає стічні води від житлової забудови 2-поверхових багатоквартирних будинків по вул. Ялиновій ж/м Чаплі з подальшим перекачуванням стоків у каналізаційний колектор д-800 мм по вул. Кольська ж/м Придніпровськ. Для збору і транспортування стоків проектом передбачається будівництво самопливного колектора, перекачувальної  каналізаційної насосної станції і напірного колектора.

Основні показники:

  • самопливний колектор – 2,178 км

  • каналізаційна насосна станція об’ємом 360 м3/сут.

  • напірний колектор – 1,326 км

Кошторисна вартість об’єкта  – 13 854,984 тис грн

Вже виконано робіт на суму 6520,776 тис грн, а саме прокладено:

  • трубопровід самопливної каналізації д-110-180 мм – 2178 пм

  • напірний колектор д-315 мм – 1326 пм

  • зовнішні електромережі – 200 пм

Також побудована каналізаційна насосна станція.

На даний час проводиться коригування проекту, після чого роботи на об’єкті буде завершено.

У 2018 році завершилися роботи з будівництва мережі водопостачання на ж/м Чаплі. Роботи тут були розпочаті у листопаді 2016 в рамках програми Бориса Філатова «Місто без околиць». Наразі мережу водопостачання по вул. Ялиновій та прилеглим вулицям Акацієвій, Тюльпановій, Нектарній та Любимівській вже здано в експлуатацію. Довжина трубопроводу склала близько 6 км. Також побудована підвищувальна насосна станція для забезпечення стабільного тиску у цьому районі (334 м3/добу). Загальна вартість робіт склала 8551,237 тис грн. Таким чином можна сказати, що мешканці 16 двоповерхових багатоквартирних будинків по вул. Ялиновій вперше за 60 років отримають нормалі умови для проживання, які у цьому районі були відсутні повністю, а люди користувалися привізною питною водою. Наразі населення забезпечено централізованою водою для господарчо-питних потреб.

УВАГА! Від’їзд представників ЗМІ від міської ради (шлагбаум) о 9-00