Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Завдяки медичній реформі зарплатня сімейних лікарів Дніпра зросла майже вдвічі

У результаті реформи первинного рівня медицини заробітна плата сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів зросла майже у два рази. Всі 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра підписали договори з Національною службою здоров’я і з 1 січня 2019 року отримують фінансування від неї.

Розмір заробітної плати сімейного лікаря головним чином залежить від кількості підписаних декларацій на медичне обслуговування між ним та пацієнтами. Що більше підписаних декларацій – то вища зарплатня лікаря. Її середній розмір становить 12 тис. грн. Якщо лікар підписує максимальну кількість декларацій, його зарплата досягає 18 тис. грн.

«Наразі центри готують колективні угоди, у яких прописані положення щодо нарахування заробітних плат, преміювання лікарів уже з урахуванням кількісті підписаних декларацій. Після підписання такого колективного договору заробітна плата сімейним лікарям, терапевтам, педіатрам нараховуватиметься за новою тарифною сіткою. Але вже зараз вони отримують вищу зарплатню згідно з договором про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій», – пояснила під час виїзної прес-конференції 4 березня заступник директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко.

Представниця мерії також додала: у рамках проведеної реформи медзакладів первинного рівня всі центри забезпечені необхідним медичним обладнанням, апаратурою, комп’ютерною технікою, меблями – коштом міського бюджету. Оснастити заклади вдалося завдяки реформі децентралізації, що впроваджується з ініціативи президента Петра Порошенка. Внаслідок реформи у міському бюджеті залишається більше надходжень.

У рамках договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій капітаційна ставка сімейного лікаря, терапевта, педіатра становить 370 грн. Оплата за медичні послуги залежно від віку пацієнтів розподілена таким чином: від 0 до 5 років – 1480 грн; від 6 до 17 років – 814 грн; від 18 до 39 років – 370 грн; від 40 до 64 років – 444 грн; понад 65 років – 740 грн.

 Сімейний лікар амбулаторії № 5 центру № 11 Дарина Бугай має стаж роботи лише один рік. Наразі з нею підписано 1378 декларацій – це 76% від норми для сімейного лікаря.

«У лютому 2018 року моя зарплатня становила 4 тис. 600 грн. Завдяки медреформі, яка передбачає, що у заробітній платі враховується кількість підписаних декларацій, за лютий цього року отримала 10 тис. 200 грн. Вважаю цілком справедливим принцип: що більше підписаних декларацій, то вища зарплата», – сказала сімейний лікар.

Водночас Ігор Волох, сімейний лікар амбулаторії № 2 згаданого центру, має стаж роботи 38 років. Він одним із перших сімейних лікарів у Дніпрі набрав максимальну кількість пацієнтів.

«Наразі маю 1 тис. 811 декларацій. У лютому минулого року моя зарплатня була до 8 тис. грн, а у лютому 2019 року вона підвищилася на 10 тис. грн», – розповів Ігор Волох.

Довідка. Наразі у Дніпрі із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами підписано 640 тис. декларацій (65% від загальної кількості населення). Максимальна кількість декларацій для сімейного лікаря – 1 800, терапевта – 2 000, педіатра – 900.