Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У міськраді Дніпра розповіли про основні зміни у підтримці діяльності ОСББ та ЖБК

Серед основних змін та удосконалень у сприянні діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) – скасування обов’язкового проходження процедури торгів ProZorro для допорогових закупівель. Тобто проект, поданий тим чи іншим ОСББ або ЖБК, має бути до 200 тис. грн (для поточних ремонтів) та до 1,5 млн грн (для капітальних ремонтів). Крім того, якщо ОСББ (ЖБК) не реалізовує ініціативу, тобто не освоює бюджетних коштів, у наступному році об’єднання не матиме права подавати заявку на участь у програмі підтримки. Також визначено тримісячний термін, упродовж якого ОСББ (ЖБК) повинні пройти всі необхідні процедури для початку реалізації свого проекту.

«Окреслили чіткі правила, оскільки вже мали приклади, коли тому чи іншому ОСББ виділяли кошти на співфінансування проекту щодо ремонту житлового будинку, а вони його так і не почали втілювати у життя. Для уникнення подібних ситуацій довелося прописати відповідні умови», – сказала під час прямої телефонної лінії 12 грудня депутат міської ради, член постійної комісії з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Анжеліка Пилипенко. 

Цього року з міського бюджету на співфінансування ремонтних робіт у будинках ОСББ та ЖБК для 227 проектів-переможців у рамках відповідної програми виділено 29 млн грн. На наступний рік суму з ініціативи мера Бориса Філатова збільшено до 38 млн грн. Орієнтовно ці кошти розподілять між 350 учасниками.

Зі свого боку спеціаліст відділу по роботі з органами самоорганізації населення та об’єднаннями громадян департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міської ради Владислав Макарець зазначив: зберігається позитивна тенденція до створення ОСББ. Зокрема, у 2018 році їх зареєстрували близько 60.

«Цього року намагалися залучити якомога більше активних представників об’єднань, створити їм середовище для комунікації та професійного розвитку. Зокрема, для нових ОСББ та тих, що вже діють, провели понад 20 освітніх тренінгів, семінарів, проконсультували майже півтори тисячі представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК. Створили канал для комунікації в месенджері Telegram – @dmr_osbb», – розповів представник мерії.

Довідка. У Дніпрі налічується близько 1 тис. 300 ОСББ та ЖБК.