Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Міська рада Дніпра ухвалила бюджет на 2019 рік

5 грудня, під час 38-ї чергової сесії міськради Дніпра, депутати ухвалили головний фінансовий документ міста – бюджет на 2019 рік. За нього проголосували 52 міські обранці. Обговорення та ухвалення кошторису тривало менше години.

Так, у 2019 році загальний обсяг доходів і видатків нового бюджету (з урахуванням дотацій і субвенцій з державної скарбниці) становитиме 14 млрд грн. Це на 7,3% (900 млн грн) більше, ніж було затверджено на цей рік.

Мерія Дніпра збільшує фінансування основних галузей життєдіяльності міста. Зокрема, житлово-комунальне господарство отримає в середньому на 40% більше коштів.

Трансферти з держбюджету сягають 5 млрд грн, державна субвенція на добудову метрополітену – близько 1,4 млрд грн.

Водночас на виконання соціальних програм (а це пільги, субсидії та допомога населенню) місто витратить понад 1,5 млрд грн.

Бюджет-2019 передбачає фінансування передусім міських господарських процесів. Йдеться про прибирання та ремонти доріг, поточні й капітальні ремонти житлових будинків, дахів, ліфтів, оновлення та розвиток муніципального транспорту, своєчасне забезпечення водою, теплом, іншими комунальними послугами, вивезення сміття тощо.

Традиційно понад половину бюджету піде на соціально-культурну сферу. Це – 5,2 млрд грн. Кошти планують витратити на утримання муніципальних закладів освіти, культури, спорту, молодіжної політики, медицини та соціальної сфери, а також додержання соціальних гарантій для пільгових категорій мешканців міста.

Так, 341,8 млн грн спрямують на оплату харчування дітей у навчальних закладах. Ще 75,7 млн грн у кошторисі передбачено на закупівлю медикаментів. На будівництво та придбання помешкань у рамках програми «Муніципальне житло» заклали 70,7 млн грн.

На благоустрій та інфраструктуру хочуть витратити 1,5 млрд грн, комунальний транспорт отримає 824,7 млн грн, для житлового господарства заклали 605,4 млн грн.

Крім цього, у кошторисі враховано позитивні прогнози розвитку економіки та зростання прожиткового мінімуму.

Основними джерелами наповнення бюджету міста є податок з доходів фізичних осіб (5 млрд грн), земельні податки (1,6 млрд грн) та єдиний податок (1,3 млрд грн), який посідає третє місце. Це, зокрема, є індикатором сприятливого клімату для підприємництва у Дніпрі.

Крім цього, в рамках реформи системи охорони здоров’я у бюджеті враховано видатки лише на надання вторинної медичної допомоги. На це передбачається 904 млн грн. Водночас основним джерелом доходу первинної ланки допомоги будуть кошти державного бюджету.

У мерії Дніпра наголосили: бюджет збалансований. Тобто видатки відповідатимуть доходам.

Також міський кошторис-2019 враховує збільшення фінансування Бюджету участі та програми співфінансування проектів ОСББ. Як відомо, з ініціативи міського голови Дніпра Бориса Філатова наступного року обсяг програми «Бюджет участі» зросте до 31,3 млн грн, а забезпечення програми співфінансування проектів ОСББ і ЖБК – до 38 млн грн.

Зазначимо також, що завдяки небайдужим депутатам, Асоціації міст України та меру Дніпра Борису Філатову під час підготовки проекту бюджету на 2019 рік вдалося уникнути значних потрясінь. Зокрема, стосовно збільшення відсотка реверсної дотації, яка перераховується до держбюджету.