Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов пояснив, чому тривалий час утримувався від коментарів щодо перейменування Дніпропетровської області

Міський голова Дніпра Борис Філатов підбив підсумки дискусій щодо декомунізації назви Дніпропетровщини. Мер переконаний: уже очевидно, що область буде Дніпровською.

Суперечки щодо терміна «Січеславщина» Борис Філатов назвав агресивною позицією меншості, яка прагне реанімувати історичну химеру. За словами мера Дніпра, назва «Січеславщина» є новомовою, яку на початку минулого століття сформували в колах національно-ліберальної інтелігенції. Однак навіть тоді термін не здобув особливої популярності.

«Сьогодні ми бачимо не що інше, як спробу реанімації історичної химери. Попри всю мою безумовну пошану та пієтет до національно-визвольних рухів, за такою аналогією слід перейменувати Івано-Франківську область на «Опришківську» – на честь народних партизан, котрі діяли на Прикарпатті. А, наприклад, Черкаську область – на «Гайдамацьку», – написав Борис Філатов на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Міський голова також висловив обурення через огульні образи на адресу людей, котрі не погоджувалися з перейменуванням області на Січеславську. За словами Бориса Філатова, відсутність співзвучності між назвами міста та регіону, зокрема, нівелює вплив Дніпра як обласного центру.

«Чому я мовчав увесь цей час? Тому що з самого початку розумів, що затія з денисенківськими літературними екзерсисами – провальна. Треба було дати людям виговоритися, показати свою дур, зрештою, витратити гроші на масовану рекламу. А тепер уже й без того зрозуміло, що не буде Січеславської області, а буде Дніпровська. На те є ще одна причина. Мене обирали мером для того, щоб я, найперше, відстоював інтереси обласного центру. У разі перейменування області на Січеславську значення Дніпра як обласного центру було б знівельоване. І так – Петро Олексійович (президент України Петро Порошенко. – Ред.) теж вміє чекати й вибирати момент», – додав очільник міста.

Як відомо, напередодні президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.