Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов: Дніпро є флагманом розвитку українсько-японських відносин

Минулими вихідними Дніпро вперше приймав Всеукраїнський конкурс промов японською. Спільно з Товариством викладачів японської мови України за підтримки посольства Японії в Україні, японського центру й за фінансового сприяння Японської фундації цього року першість провели на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Серед високих гостей 23-го всеукраїнського турніру – представники посольства Японії в Україні та міський голова Дніпра Борис Філатов.

«Я є одним із поціновувачів японської культури та історії. Я вивчав японську й маю широкі зв’язки не лише серед японських бізнесменів та істеблішменту. У певному сенсі Японія – частина моєї душі. Українсько-японські відносини розвиваються. Дніпро в цій історії є флагманом. Ми ведемо доволі успішні перемовини не тільки щодо проектів сміттєпереробки, а й у культурній галузі. Ці відносини слід підтримувати й надалі. Тож це – ще один крок у зміцненні наших стосунків із Японією, японським бізнесом і політикумом», – зазначив Борис Філатов.

На відкриття конкурсу очільник Дніпра прибув на запрошення посольства Японії. Учасники Всеукраїнського конкурсу промов японською – це двадцятеро студентів із університетів Дніпра, Києва, Харкова та Львова. За умовами змагань, вони презентували свої промови на довільну тематику. Журі оцінювало конкретність, зрозумілість та автентичність риторики. На загальний бал конкурсантів впливав і рівень володіння мовою під час живого спілкування. У п’ятихвилинних виступах доповідачам необхідно було висловлювати виключно власні погляди та не зловживати цитуванням думок інших людей. Іще одна умова – жодної політичної та релігійної пропаганди. Серед найбільш популярних тем – соціальні проблеми, суспільні течії, особисті переживання та людські взаємини загалом.

Студентка четвертого курсу Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Надія Ігумнова свою промову присвятила питанню скасування системи оцінок у школах. Каже: таку тему обрала, адже щодня бачить, як бали впливають на ставлення її молодшої сестри до навчання. «Вона ходить до школи, щоб отримати високий бал. Засмучується, коли цього не трапляється. Однак зовсім не через те, що вона справді чогось не знає, а саме через оцінку», – розповіла дівчина.