Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У дніпровській школі № 123 відкрили меморіальну дошку на честь загиблих захисників України

11 жовтня у Дніпрі, у школі № 123, що у Таромському, відкрили меморіальну дошку двом загиблим захисникам України – Денису Томіловичу та Костянтину Бушe. Обидва чоловіки були випускниками цієї школи, тож колектив закладу звернувся до міської ради з ініціативою увічнити пам’ять про героїв.

«Цієї події чекали не тільки всі вчителі нашої школи, адміністрація, не тільки родичі загиблих, а й усе Таромське. Ці хлопці віддали життя на сході України, захищаючи суверенітет нашої держави. Я навчала Дениса Томіловича. Він завжди мав свою думку на все», – розповідає директорка школи № 123 Ірина Агашарифова.

Денис Томілович народився 11 березня 1982 року. У серпні 2014-го брав участь у боях за визволення Іловайська. 29 серпня у складі північної колони українських військ разом зі своїми побратимами Денис виходив з оточення. Проте їхню колону розстріляли. На відкриття меморіальної дошки прийшла родина бійця: дружина Юлія з доньками Владиславою та Єлизаветою, а також старший брат Тарас. 

«Денис був молодшим за мене на 8 років. Останній час ми з ним разом працювали на своєму підприємстві. Він був дуже талановитим. У 2014-му пішов у лави «Дніпра-1», пройшов серйозну підготовку. Денис був вояком за духом, був безкомпромісним та принциповим, але добрим. Брат до останнього не казав, що він в Іловайську. Востаннє ми з ним спілкувалися 28 серпня, десь о п’ятій вечора, він був дуже радісним, казав, що скоро буде вдома. Але 29 серпня його побратим зателефонував дружині Дениса й повідомив, що брата більше немає. Ми не вірили до останнього», – згадує Тарас Томілович. 

Костянтин Буше народився 24 липня 1969 року у Дніпрі. До лав Нацгвардії вступив добровільно, був старшим сержантом 39-го батальйону територіальної оборони «Дніпро-2». 21 липня 2014 року неподалік селища Кам’янка на блокпост українських сил АТО заїхав мікроавтобус, начинений вибухівкою. Загинуло п’ятеро військових, серед них був і Костянтин.

«Сьогодні ми увічнюємо імена захисників України та вшановуємо їх. Пріоритетний напрям роботи шкіл Дніпра – це виховання громадянина, патріота України. Дітям розповідають про героїв, про наших захисників», – зазначила заступник начальника відділу виховної роботи управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Наталя Сєрікова.

Загалом у навчальних закладах Дніпра з 2014 року було встановлено 33 меморіальні дошки.