Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпровській міській раді нагадали про необхідність профілактичного медогляду для школярів

73,2 тис. школярів Дніпра пройшли профілактичний медичний огляд. Це понад 75% від загальної кількості учнів (96 тис. 800 осіб). Про це під час прямої телефонної лінії 15 серпня повідомила головний спеціаліст відділу первинної допомоги управління організації медичної допомоги департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Наталія Мороз.

 

Профілактичний огляд можна пройти у свого сімейного лікаря чи педіатра в центрі первинної медико-санітарної допомоги. Краще це зробити до початку навчального року, оскільки на основі даних огляду лікарі визначають, у якій фізкультурній групі займатиметься дитина. А якщо, наприклад, є патології зору, надаються рекомендації, за якою партою вона повинна сидіти. Огляд проводиться у присутності одного із батьків.

 

«До 1 вересня ще є час, тому закликаємо батьків не нехтувати цією вимогою і пройти медогляд зі своєю дитиною. Хто не встигне, зможе це зробити й пізніше. Таких дітей не відсторонюватимуть від навчання, але до занять на уроках фізкультури вони не допускатимуться», – наголосила представниця департаменту.

 

Також Наталія Мороз нагадала: під час профілактичних оглядів дітей шкільного віку дивиться не лише сімейний лікар чи педіатр. Якщо є показання, дитина перебуває на диспансерному обліку або ж того вимагає вік, її оглянуть і вузькопрофільні фахівці. Наприклад, діти 6 та 11 років мають отримати консультацію хірурга, офтальмолога, ортопеда, стоматолога та інших лікарів за показаннями. 14-ти та 15-річних додатково оглядає психолог (за показаннями), ендокринолог, а дівчат – ще й гінеколог. Крім цього, школярі проходять пробу Руф'є, за допомогою якої визначають функціональні можливості серцево-судинної системи.

 

За результатами таких оглядів видається довідка за формою №086-1/о, у якій зазначаються всі рекомендації. Саме цей документ і необхідно принести до школи.