Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов про комплексну реконструкцію вул. Курчатова: Краще зробити раз і дорого, проте – навіки

На вулиці Курчатова у Дніпрі вперше за майже три десятиліття розпочали комплексну реконструкцію. За цей час стан дорожнього покриття й трамвайних колій суттєво погіршився. На це багато скаржилися містяни. Нині робітники працюють вдень і вночі. При цьому частина вулиці залишається проїзною.

«Такі масштабні роботи – план з реалізації мого завдання з реконструкції центральної частини Дніпра. Містяни знають, якою була ситуація в районі Привокзальної площі та вул. Курчатова. Те, що ми робимо зараз, не просто суттєво змінить зовнішній вигляд вулиці, а й вплине на загальну картину містобудування», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов під час огляду ремонтних робіт 19 липня.

Вартість комплексної реконструкції вул. Курчатова складає близько 126 млн грн. Найдорожче обійдеться саме заміна колії. Це – один із ключових елементів реконструкції. Для облаштування верхньої будови трамвайних шляхів використовують особливу технологію. Так, замість старих рейок тут покладуть залізобетонні конструкції. Для цього повністю викопують основу колії. Нові колії будуть менш шумними та матимуть низький рівень вібрації. Це буде комфортно для людей, адже хід трамваїв буде м’якішим. А ще – більш безпечним для історичних забудов у цій місцевості.

«Буде використано три технології: класичну, технологію RS – малошумну й безбаластну, а також технологію RS-Slab. Це – тяжкі плити, якими облаштують переїзди. RS-технологія розроблена харків’янами на основі найкращих європейських методик. Механізми й самі кріплення, котрі будуть тут, використовуються лише в трьох містах – Дрездені, Харкові і тепер – у Дніпрі. Технологія підвищує ремонтоздатність, також підвищуються гарантійні терміни», – розповів підрядник робіт, представник харківської компанії «Ситирейл технолоджи» Віталій Перепелиця.

Загалом замінять майже кілометр колії – в обидва боки. Також покладуть плити, якими зможе проїхати спецтехніка та машини швидкої допомоги. А ще, на тротуарній частині замість асфальту викладуть плитку та занизять бордюри. Оновлять й дорожнє покриття. А ще в опорах ліхтарів «заховають» дроти та комунікації. Облаштують і велодоріжку. Крім масштабних ремонтних робіт на вулиці наведуть лад у зовнішній рекламі. Тут вже прибрали низку кіосків. Також у планах реставрація фасадів будинків. Закінчити комплексну реконструкцію вул. Курчатова планують до кінця року.