Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі міжшкільні навчально-виробничі комбінати перепрофілюють на центри для дітей з особливими потребами та комп’ютерні класи

З 1 вересня 2018 року у Дніпрі припинять роботу міжшкільні навчально-виробничі комбінати (далі – МНВК), що мають здійснювати професійно-технічну підготовку учнів старших класів. На їхній базі планують відкрити два інклюзивно-ресурсних центри для надання психолого-педагогічної допомоги дітей з особливими потребами та їхнім батькам, позашкільні навчальні заклади, молодіжні простори, кабінети трудового навчання та комп’ютерні класи. Про це на прес-конференції 17 травня повідомив заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко. Наразі в місті чотири таких комбінати.
«Аналізуючи діяльність комбінатів, ми знайшли дуже багато недоліків. Наприклад, у МНВК № 2, 3, 4 прострочені сертифікати на підготовку водіїв – це найпопулярніший напрям серед школярів. Але людина може отримати водійське посвідчення, якщо установа має ліцензію. Тому виникає питання, чого навчають у цих МНВК та чим займається викладацький склад», – зазначив Олександр Шикуленко.
До того ж, міжшкільні навчально-виробничі комбінати майже повністю дублюють функції професійно-технічних училищ, яких у місті 12. При цьому в МНВК навчають майже втричі меншій кількості професій. Комбінати охоплюють лише 12% школярів 8-11 класів. Відвідуваність закладів досить низька – в середньому 50%.
«Ми хочемо використовувати базу, яка в нас є, щоб створити справді необхідні умови для навчання, розваг, творчого розвитку наших дітей. Обладнання, яке є в МНВК, ми передамо школам. Ми розглядали варіанти, як можна відновити комбінати. Але коли зрозуміли, що це неможливо, почали думати, що зробити замість них. Викладачі МНВК без роботи не залишаться, адже в місті бракує педагогів у школах та ПТНЗ», – зазначив Олександр Шикуленко.