Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі обговорили можливість запуску швидкісної транспортної системи Hyperloop

14 травня у Дніпрі відбулося засідання робочої групи ініціативи HypeUA. У ньому взяли участь партнери Міністерства інфраструктури України – підписанти Меморандуму про запуск проекту транспортних інновацій HypeUA, серед яких – комунальне підприємство «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради.

Під час засідання міністр інфраструктури Володимир Омелян зауважив, що Україна потребує проривних технологій та амбіційних інфраструктурних проектів. Щоб стрімко розвиватися, країна повинна стати генератором нових транспортних рішень та ідей, зокрема, у таких сферах, як швидкісна транспортна система Hyperloop.

КП «Агентство розвитку Дніпра» має стати оператором проекту у Дніпрі. Адже будівництво тестового майданчика для надшвидкої транспортної системи Hyperloop, запропонованої підприємцем Ілоном Маском, планується у рамках розвитку індустріального парку INNOVATION FORPOST на Слобожанському проспекті – ще одного проекту, який впроваджує «Агентство розвитку Дніпра».

За словами директора агентства Володимира Панченка, цей проект перспективний, адже після практичної апробації він буде спрямований на експорт технологій і продукції, тобто – на підвищення валового внутрішнього продукту України: «Для Дніпра це означатиме створення нових високотехнологічних робочих місць».

«Міністерство інфраструктури України хоче об’єднати всі зусилля та залучити стратегічних партнерів до роботи над цим та іншими проектами. У нас є підтримка Єврокомісії. Європейські партнери готові створити в Україні центр із розробки перспективних транспортних рішень, і я хотів би, щоб цей центр фізично знаходився у Дніпрі», − заявив Володимир Омелян.

Міністр також наголосив, що Україна не може переймати чужі, застарілі на 20−30 років технології. «Країна повинна йти вперед. Перспектива України – у технологіях майбутнього, які тільки зароджуються. Ми вже встановили добрі контакти з компанією Virgin Hyperloop One і компанією DP World, яка займається фінансуванням вантажного напрямку цього проекту. Зараз ми чекаємо на технічне та наукове обґрунтування від Національної академії наук України. І я дуже хотів би, щоб підприємства Дніпропетровської області та інших областей України стали ключовими постачальниками для п’ятого виду транспорту нового покоління, який тільки розробляється, – системи Hyperloop», − сказав урядовець.