Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Відкриття родинної виставки майстрів петриківського розпису Валентини Хоменко та та її доньки Вікторії Тимошенко «У сяйві петриківських барв»

15 травня о 13-30 у Будинку мистецтв (вул. Філософська, 23)  - відкриття    родинної  виставки  майстрів петриківського розпису Валентини Хоменко та та її доньки Вікторії Тимошенко «У сяйві петриківських барв». Виставка приурочена Дню матері.

Довідка:

На відкритті виставки також вітання дніпровських мисткинь, які виховують обдарованих дітей. Серед них актриси дніпровських театрів Леся Задорожна, Віра Пахманова, Людмила Якшина, художниці Тетяна Корольова-Павлова та Ольга Северин, поетеса Ірина Цуп’як.

У експозиції виставки представлено понад 100 робіт талановитої родини.

Народний майстер, член об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв Валентина Хоменко народилась у Петриківці і змалку полюбила чарівну природу рідного краю та яскравий петриківський розпис. Вдома бабуся Марфа Пимонівна Бражник, а в художній школі Василь Іванович Соколенко навчили азам  розпису. Більше 6 років Валентина працювала художником петриківської фабрики «Дружба», почала брати участь у виставках.  Яскравий квітково-рослинний арнамент петриківського краю на панно Валентини Хоменко бачили в Білорусі (Могилівський обласний краєзнавчий музей), Литві (культурний центр міста Вісагінас).

Як мама Валентина Петрівна навчила свою доньку Вікторію любити людей, поважати традиції нашого народу, а як майстриня  - створювати чарівні петриківськи розписи.

З 2010 року  Вікторія почала брати   участь у різноманітних виставках та у Всеукраїнських конкурсах «Кращий твір року» Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Учасниця Всеукраїнської виставки «Різдво» (Київ, 2010), фестивалю «Мамай-фест» (Дніпродзержинськ, 2014). З 2014 року – учасник Всеукраїнських та регіональних виставок  в Будинку мистецтв. З 2015 року  - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

 Мати і донька активно пропагують петриківський розпис, організовуючи виставки на різних майданчиках. Так, у 2015 році Валентина Петрівна разом з  Вікторією  організували свою родинну виставку з промовистою назвою «Бережи, Боже, Україну!» в столиці Німеччини – Берліні, яка проводилась у рамках святкування Дня Прапора та Дня незалежності України у Темпельхофі – одному із найулюбленіших місць відпочинку берлінців та в Шарлоттенбурзькому палаці.  Потім їх  роботи експонувались  у Київському музеї гетьманства. У 2017 році Вікторія Тимошенко була запрошена до Китаю з метою розпису Українського центру ділового та культурного співробітництва  міста Нінбо. Велике панно, розписане майстринею, стало прикрасою центру та сприяло популяризації мистецтва петриківського розпису як культурного надбання людства, занесеного до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Серед родинних здобутків В.Хоменко та В.Тимошенко – унікальна відзнака Національного реєстру рекордів України – «Найдовша паперова стрічка з петриківським розписом».

Виставка буде працювати протягом травня щодня з 10-00 до 17-30.

Вхід вільний.