Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Представники мерії Дніпра привітали ветерана Другої світової, який пішов на фронт 17-річним юнаком

9 травня за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова представники мерії навідали одного з учасників бойових дій Другої світової війни – Івана Горбенка. У 1941 році він пішов на фронт 17-річним юнаком. Нині пан Іван – дідусь двох онуків і веде активний спосіб життя.

Іван Горбенко воював у складі Центрального фронту, 1-го Прибалтійського, Брянського, Калінінського, 2-го та 3-го Білоруського фронтів. Брав участь у битвах під Ржевом, у боях під Оршею, Мінськом, Смоленськом і Брянськом. Також був учасником Орловсько-Курської операції.
«Здоров’я Вам. Дякуємо за Перемогу і зі святом», – сказав директор департаменту соціальної політики міськради Дніпра Едуард Підлубний.

За роки служби пан Горбенко здобув звання полковника та близько десятка почесних нагород. Він добре пам’ятає 9 травня 1945 року, коли його разом із бойовими товаришами відправили на парад Перемоги.

«Ми тоді у вагонах потяга перший раз спали на подушках, а молоді дівчата давали нам кашу і борщ. Це не те, що на війні. На вагонах тоді було написано: «Привіт переможцям!». І у кожному місті, яке ми проїжджали, нас зустрічали з духовим оркестром. Було багато сліз, бо кожен хотів зустріти своїх», – згадує Іван Іванович.

Нині 94-річний ветеран щодня займається на спортмайданчику, а після цього – приймає холодну ванну. Іван Іванович небайдужий і до дачного господарства. На його  ділянці росте близько 40 кущів винограду, а також персики, абрикоси й сливи. Каже: нині садові справи передав синові, а сам керує процесом. Іван Горбенко також грає на акордеоні й баяні, яких у нього три. Інструменти він освоїв самостійно, адже впевнений – музика, як і спорт, подовжують життя.