Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Відкриття виставки художників, що створювали власні роботи у арт-резиденції «ВЕЛИКИЙ ПЕРЕВІЗ»

4 квітня о 16-30 у Музеї українського живопису (площа Троїцька,5 А, 3 поверх) у   рамках програми Бориса Філатова «Культурна столиця» - відкриття виставки художників, що створювали власні роботи у арт-резиденції «ВЕЛИКИЙ ПЕРЕВІЗ» (Ольга Ворона-Адаменко, Олена Паламарчук). Участь у відкритті заходу візьме начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Євген Хорошилов.

Довідка:

Резиденцiя «Великий Перевiз» була заснована в 2010 р. художниками Тамарою та Олександром Бабаками i підприємцем Юрiєм Осламовським. Куратор проекту – Тамара Бабак. Мiсцезнаходженння резиденцii – с.Великий Перевiз – мiж Миргородом та Диканькою, поблизу Сорочинець та села Василiвка (маєток Гоголь-Яновських), в мальовничому мiсцi над рiчкою Псел.
Резиденцiя розпочиналась як пленери для живописцiв. Наразi, в резиденцii працюють ще й графiки та медiaхудожники. Плануеться створення умов для роботи керамiстiв.
Крiм визнаних, запрошуються молодi художники та студенти. За час iснування в резиденцii працювали понад 50 митців з усiєї України (Київ, Львів, Ужгород, Одеса, Миколаїв, Донецьк, Харков. Географiя має розширюватися.
Художники працюють як над своїми задумами, так i над запропонованими проектами.
За час iснування резиденцiї вiдбулося 8 масштабних виставок. Видано 6 каталогiв.
Резиденцiя «Великий Перевiз» наслiдуе та розвивае культурну спадщину цих мiсць – тут працювали Федiр та Василь Кричевськi, Петро Костирко та ще багато видатних украiнських художникiв. Тут знiмав своi фiльми О. Довженко, жили та працювали В. Короленко та В. Вернадський (дослiдження цих подiй подано в одному з наших каталогiв).

Музей українського живопису експонує двох авторів, що мали нагоду створювати свої твори в арт-резиденції.

Ольга Ворона - Адаменко народилась у Києві. В 1987 році закінчила Київський державний художній інститут (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), майстерню монументального мистецтва під керівництвом В. Чеканюка, М. Стороженка, О. Кожекова. З 1987 року приймає участь у республіканських, всесоюзних та зарубіжних виставках. З 1990 року – член Національної спілки художників України.

Олена Паламарчук народилася в Києві. Закінчила Київський державний художній інститут  (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), майстерню станкового живопису В.Шаталіна у 1982 році. З 1978 року приймає участь у багатьох  всеукраїнських і зарубіжних виставках. З 1987 року член Національної спілки художників України.