Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Відкриття виставки художників театрів нашого регіону та виставки фотосвітлин

27 березня  о 13-00 Будинку мистецтв ( вул. Філософська, 23) - відкриття виставки художників театрів нашого регіону та виставки фотосвітлин. Захід відбудеться у рамках проекту «Лицарі сцени».

Довідка:
Відвідувачі зможуть побачити виставку циклу робіт фотохудожника Миколи Кошелєва, де представлені мистецькі фото лауреатів фестивалю моно і камерних вистав «Віват актор!» різних років  та  зафіксовані їх сценічні образи: Народні артисти України Лідія Кушкова, Едуард Срібницький та Григорій Маслюк, заслужені артистки  Валентина Сушко в ролі Сари Бернар, Людмила Вороніна (моновистава «Крилаті історії») та Віктор Гунькін, визнаний лауреатом за роль у камерній виставі «Подружні злочини». На фото -  віддані сцені заслужені артисти України Неля Ніколаєва та  Наталія Тафі (т-р ім. Шевченка), солістка опери Леся Задорожна, актори  Олександра Галицька (обласний молодіжний театр), Світлана Сушко (моновистава «Весь світ»), Олександр Мішин (театр драми та комедії), Олег Шульга і  Олексій Хільський (театр «Віримо») та інші лицарі сцени.

Справжній подарунок до свого професійного свята зробили художники-постановники і сценографи театрів, що входять до Дніпропетровського міжобласного відділення  Національної спілки театральних діячів України.  Ці професії у театрі дуже важливі, бо  саме сценограф візуалізує задум і режисера, і драматурга, перетворюючи слово та образи у декорації і костюми.
Серед авторів виставки - головний художник Дніпровського молодіжного театру «Віримо» добре знана і поза його межами Марія Ткаченко. Вона оформила як художник-сценограф та художник по костюмах близько 30-ти вистав у Дніпрі, Києві, Запорожжі та Кам’янському. Марія Ткаченко неодноразово ставала лауреатом регіонального конкурсу «Січеславна» за краще художнє оформлення вистав (2000, 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 , 2013 роки.) На міжнародному фестивалі «Добрий театр» отримала нагороду за краще художнє оформлення  вистави Ф. Іскандера «Кролики та удави» (2002 р.) та  вистави А. Соколова «Фантазії Фарятьєва» (2006 р.). Визнанням  високого рівня роботи М. Ткаченко  є Премія Національної спілки театральних діячів України ім. Ф. Нірода в галузі сценографічного мистецтва та  театральна мистецька премія  ім. Анатолія Ареф`єва.

Приваблюють увагу усіх, хто завітає на виставку, ляльки заслуженого діяча мистецтв України Віктора Нікітіна. Це – унікальний фахівець із сценографії, один із провідних майстрів-лялькарів України, творчі роботи якого широковідомі і визнані далеко за її межами З 2001р. він  є  головним художником Дніпровського міського театру ляльок. Нікітін В.М. здійснив більше 400 вистав у 18 театрах ляльок України. Запрошувався для постановок до театрів Росії, Болгарії, Німеччини. Загальновизнаними  театральною критикою та фахівцями  стали його творчі роботи: «Маленький принц» А.Екзюпері, «Лівша» О.Лєскова, «Три товстуни» Ю.Олеші, «Попелюшка» Ш.Перро,  «Червона квіточка» П.Аксакова, «Ревізор» М.Гоголя, «Трьохрублева опера» Б.Брехта, «Казка про попа» О.Пушкіна, «Дюймовочка» Г.Х.Андерсена,  «Лебеді материнства» В.Симоненка,  «Василькові рушнички» Г.Павленко тощо.

Унікальні макети здійснених і тих, що плануються вистав, представляє сценограф Володимир Миколюк, який працював як художник-постановник багатьох вистав  у Дніпропетровському академічному обласному молодіжному, Дніпровському академічному театрі ім. Шевченка, академічному театрі драми і комедії, музично-драматичних театрах Запоріжжя, Кам’янського та Черкас.

У експозиції – розробки костюмів А.В.Вєрнеєвої  (у 2012-2014рр. – головний художник Криворізького театру ляльок,  з 2014- художник-постановник Криворізького академічного театру музично-пластичних мистецтв "Академія руху), М.О.Петренко  (актриса і сценограф Дніпровського молодіжного театру «Віримо»!), Т.І. Власенко (з 1993р. по сьогоднішній день працює головним художником Запорізького академічного обласного театру юного глядача,  оформила більше 45 вистав у театрах Запоріжжя та Дніпра). Представлені також творчі роботи С.Г.Югової (оформила понад 25 вистав в театрі драми і комедії, ряд спектаклів у музично-драматичному театрі м.Кам`янського, Дніпровському міському театрі ляльок, обласному молодіжному театрі), Тетяни Охріменко і Світлани Тихонової, що працюють у Криворізькому міському театрі ляльок.

Виставка  буде працювати у Будинку мистецтв до  12 квітня.