Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

18.03.18 14.00 Свято весни та приходу нового року Новруз Байрам

18 березня о 14-00 на площі Героїв Майдану- свято весни  та  приходу нового року   Новруз Байрам. У відкритті свята візьмуть участь: радник міського голови у справах  національних меншин та зав’язків з релігійними громадами  Олег Ростовцев; Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Азербайджан в Україні Азер Худієв; голова Об’єднаного Конгресу Азербайджанців України Ровшан Тагієв, голова Конгресу азербайджанців України в Дніпропетровській області Гаджиєв Гудрат Агалалі огли; заступник голови Об’єднаного конгресу азербайджанців України  в Дніпропетровській області Ахмедов Наджаф Садай огли.

 

Довідка:

 

На  святі - ярмарок з  виставочними  та торгівельними  палатками зі східними ласощами, традиційними азербайджанськими стравами, предметами народної творчості та ремесел.

                       

Початок свята буде яскравим та театралізованим:  за традицією Новрузу  на площі з’явиться карета  з дівчиною  Весною - Багар-гизи. Карету зустрінуть  веселі  шути  свята Кечал  та Кьоса.  Пролунає увертюра «Керогли» Узеїра Гаджибекова, а потім  запалять святкове багаття ! 

            Далі- яскравий святковий концерт за участі народного ансамблю «Азербайджан», Народного артиста України, Голови Азербайджанського культурного центру імені Мусліма  Магомаєва, Посла Миру Гурбана Аббасова, учасника програми «Голос. Діти» азербайджанського співака Гідаята Сеїдова та ведучої програми «Ревізор: магазини» на Новому каналі Наталії Кудряшової.

Новруз  щороку святкується в Азербайджані  та багатьох східних країнах  п’ять діб. Його відзначають азербайджанці, узбеки, таджики, киргизи,казахи, дагестанці,курди, татари, башкири, гагаузи.  Ідея проведення свята полягає в тому, що у дні свята прощається ворожба та негаразди та панує любов до близьких, рідних, друзів.

Завдяки такій багатій філософії день 21 березня був визнаний ЮНЕСКО Міжнародним днем Новруза, а саме свято включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства в якості культурної традиції багатьох народів, у тому числі Азербайджану.