Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі проводять місячник до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом

До 17 грудня у Дніпрі триватиме місячник з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. Акція проходить в рамках однойменного Всесвітнього дня, який цього року проходить під гаслом «Моє здоров?я, моє право». Тема стосується права на здоров’я та тих труднощів, з якими стикаються люди у різних країнах світу при спробі скористатися цим правом. Зокрема, в рамках місячника у центрах первинної медико-санітарної допомоги Дніпра кожен, хто бажає, може звернутися до свого сімейного лікаря та безкоштовно обстежитися на ВІЛ-інфекцію за допомогою експрес-тестів.

«Хочемо вкотре привернути увагу містян до проблеми ВІЛ/СНІДу, і, насамперед, закликати толерантно ставитися до людей, які живуть з ВІЛ. Також запрошуємо усіх охочих мешканців міста до центрів первинної медико-санітарної допомоги для безкоштовного обстеження на ВІЛ/СНІД. Результати дослідження є анонімними», – сказала під час прес-конференції головний спеціаліст відділу взаємодії з системою спеціалізованої, акушерсько-гінекологічної допомоги та допомоги дітям департаменту охорони здоров'я Дніпровської міськради Тетяна Аверкіна.

Водночас завідувач Дніпровського міського центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Ліснича розповіла, що за останні роки у місті спостерігаються більш-менш стабільні показники захворюваності на ВІЛ/СНІД. За 10 місяців поточного року у Дніпрі зареєстровано 659 нових ВІЛ-позитивних осіб, у той час як за аналогічний період минулого року їх було 600.

«Якщо раніше найчастіше інфікування відбувалося через уколи ін'єкційних наркотиків, то зараз у більшості випадків – статевим шляхом. Усі, хто мають підтверджений діагноз «ВІЛ-інфекція», безкоштовно отримують антиретровірусну терапію. На сьогодні це 2 тис. 952 особи», – зазначила лікар.

Олена Ліснича також додала, що ВІЛ-інфіковані вагітні також безкоштовно отримують ліки для профілактики вертикальної трансмісії, для того щоб не інфікувати плід. З початку року антиретровірусну терапію отримали 134 вагітні. Діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, перебувають під наглядом спеціалістів Центру СНІДу до півторарічного віку. Якщо при проведенні аналізів антитіл до ВІЛ не виявлено, дитину вважають здоровою.

«Своєчасне вживання спеціальних противірусних препаратів та відмова від грудного вигодовування допомагають ВІЛ-інфікованим жінкам народити та виховати здорову дитину. Якщо ВІЛ-інфікована людина дотримується схеми лікування, постійно обстежується, то вона може прожити достатньо довго», – наголосила завідувач Центру СНІДу.

Під диспансерним наглядом у Центрі СНІДу перебуває 7 тис. 241 ВІЛ-інфікований, зокрема 3 тис. 17 осіб з діагнозом СНІД.

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.