Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі вшанували пам'ять жертв голодоморів

Сьогодні, 25 листопада, у Дніпрі відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам'яті жертв голодоморів в Україні. На початку заходу пролунав Гімн України.

Представники міської та обласної влад, районів області, силових та правоохоронних структур, громадських об’єднань і політичних партій, духовенства, школярі та містяни поклали квіти до Меморіалу жертвам політичних репресій і Голодомору, що на 9 кілометрі Запорізького шосе. Усі присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон відслужив панахиду.

Заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко зазначив, що українці мають пам'ятати про голодомори, щоб ніколи більше така біда не повторилася.

«Вшановуємо сьогодні пам'ять тих, чиї долі були невинно загублені під час голодоморів та часів політичних репресій. Це страшна трагедія для нашого народу, яка водночас показала, що ми, українці, є сильною нацією. Пам'ять про людей, які загинули мученицькою смертю від голоду, передається з покоління в покоління. Приємно, що сьогодні тут багато молоді, яка теж вшановує пам'ять загиблих предків», – сказав заступник Бориса Філатова.

Лідія Бабіч – одна з тих, хто прийшов до Меморіалу покласти квіти пам’яті. Жінка розповідає, що, на жаль, і її родину торкнулася біда голодомору.

«Мабуть, нема родини, яку не зачепив голодомор. Це трагічні спогади. Мій дідусь переповідав, що від голоду померли мої прадідусь та прабабуся, а також п’ятеро з 11 їхніх дітей. Це страшне горе, сумуємо та пам’ятаємо. Сама маю трьох синів і переповідаю їм усе, що знаю про голодомор. Жахлива трагедія не повинна повторитися ніколи», – наголосила жінка.

Нагадаємо, щороку у четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.