Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Оперативні бригади та нові послуги: У Дніпрі запровадять програму надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах

У 2018 році у Дніпрі почне працювати міська програма надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах на 2018-2021 роки. Таке рішення депутати ухвалили під час 26-ої сесії міськради 15 листопада.

Паліативна допомога передбачає позбавлення від болю, усунення або зменшення розладів життєдіяльності та інших важких проявів хвороби. Це також догляд, психологічна, соціальна та навіть духовна допомога пацієнтам і їхнім близьким в амбулаторних умовах.

За даними статистики, щороку близько 3-х тис. дніпрян потребують паліативної допомоги в амбулаторних умовах, а майже 9 тис. їхніх близьких необхідні соціальний супровід і підтримка.

Нова міська програма сприятиме удосконаленню системи та допомозі пацієнтам із невиліковними хворобами та обмеженим прогнозом життя.

Завдяки ініціативі у місті створять оперативні бригади загальної паліативної допомоги, в яких, зокрема, працюватимуть й співробітники територіальних центрів міста.

Загалом до роботи з невиліковними пацієнтами залучать працівників соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді, а також громадських і релігійних організацій. У свою чергу, волонтери, медичні й соціальні працівники матимуть змогу пройти спеціальне навчання для підвищення кваліфікації.

Також на базі терцентрів облаштують пункти прокату засобів медичного догляду за паліативними пацієнтами.

Разом з тим, хворим, що отримують паліативну допомогу, на пільгових умовах надаватимуть препарати та засоби реабілітації для використання вдома або в амбулаторіях.

Для реалізації програми протягом чотирьох років з міського бюджету виділять понад 40 млн грн.