Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі провели семінар для директорів навчальних закладів із впровадження інклюзивної освіти

14 листопада у навчально-виховному об'єднанні № 28 відбувся семінар з впровадження інклюзивної освіти в школах. На нього зібралося 30 директорів міських та обласних шкільних закладів, у яких є чи тільки збираються впроваджувати інклюзію.

«Останніми роками у нас зростає кількість дітей з особливими освітніми потребами. Зараз у Дніпрі навчається 198 таких дітей у 147 класах на базі 50 загальноосвітніх навчальних закладів. Запрошеним директорам розказали про впровадження інклюзивного навчання, нормативно-правову базу, управлінський аспект, індивідуальні програми розвитку», – зазначила головний спеціаліст відділу навчальної роботи управління освіти департамента гуманітарної політики Дніпровської міської ради Оксана Олешко.

НВО № 28 обрали невипадково. Це – один із найперших навчальних закладів, де почали з'являтися інклюзивні класи. Шість років тому у школі навчався один хлопчик з особливими освітніми потребами.

«Для нас це звичайні учні нашого величезного закладу. Вони разом з нами вчаться й сміються, займаються танцями та гончарним мистецтвом, вивчають математику й інформатику. Я вважаю, класи для таких дітей мають бути у кожній школі. Сьогодні ми ділимося з людьми, які прийшли до нас, нашими кроками з впровадження інклюзії», – сказала директор НВО № 28 Ніла Ломако.

Зараз у навчальному закладі є 10 класів, де навчається 10 дітей з особливими освітніми потребами. Кожного з них супроводжують тьютери – асистенти, які мають спеціальну підготовку і ведуть дітей протягом всього процесу навчання. Крім того, в НВО № 28 є три ресурсні кімнати психологічного розвантаження. Скоро з'явиться ще одна. Такі приміщення мають три зони.

«Перша зона – робоча. Якщо дитина щось не зрозуміла або не встигає за програмою, то ми приходимо сюди і допрацьовуємо. Друга зона – розвантажувальна. Там є батут, масажні доріжки. Третя – це темна кімната. Там діти відпочивають від візуальних навантажень. Загалом, я супроводжую дитину на уроках, в ресурсній кімнаті, на фізкультурі, інших заняттях протягом всіх років навчання», – розповіла асистент Анна Калініченко.