Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро готовий до початку профілактичної вакцинації проти грипу осіб із груп ризику

Дніпровські центри первинної медико-санітарної допомоги почали отримувати вакцину проти грипу, придбану за кошти міського бюджету. Вона вже надходить до центрів та розподіляється серед амбулаторій загальної практики-сімейної медицини.

Безкоштовні щеплення насамперед будуть зроблені особам із групи професійного ризику, зокрема, медичним працівникам центрів, які мають безпосередній контакт із хворими. Про це під час прес-конференції 9 листопада повідомив заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Андрій Бабський.

Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак ці вакцини не закуповують за кошти державного бюджету.

«Цього року з міського бюджету в рамках комплексної програми «Здоров?я населення м. Дніпро на 2016 – 2020 рр.» на закупівлю вакцин проти грипу виділено 350 тис. грн, що на 74 тис. грн більше, ніж минулого року. Це щорічна кампанія з вакцинації людей із групи медичного ризику перед епідеміологічним сезоном», – зазначив заступник міського голови.

Особи, які не належать до групи ризику, можуть самостійно придбати вакцину проти грипу в аптечній мережі і зробити щеплення в амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини центрів первинної медико-санітарної допомоги.

За словами головного спеціаліста департаменту Тетяни Аверкіної, перед щепленням необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем або дільничним терапевтом щодо можливих протипоказань. Також лікар випише відповідний рецепт.

«За законодавством вакцину продають виключно за рецептом лікаря. Купуючи її, слід попросити на неї відповідні документи, а також обов'язково дотриматися холодового режиму під час транспортування вакцини з аптеки до лікувального закладу», – наголосила фахівець департаменту.

Цього року у Міністерстві охорони здоров'я України пройшли лабораторний контроль та отримали дозвіл на використання у нинішньому епідеміологічному сезоні 3 вакцини – «ДЖИСІ ФЛЮ» (Корея), «Інфлюенза Ваксін» (Китай) та «ВАКСІГРИП» (Франція).

Наразі у Дніпрі захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції відповідає сезонному рівню. Епідеміологічний поріг не перевищено. Зокрема, за останній тиждень до лікарів з симптомами ГРВІ звернулося 3 867 осіб, з них 2 497 осіб – це діти до 17 років. Випадки грипу не зареєстровано.