Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Електронний квиток: Відтепер у Дніпрі оплатити проїзд у електротранспорті можна за допомогою банківської картки

Встановлення в електротранспорті валідаторів (спеціальних пристроїв для зчитування карток, - Ред.) є другим етапом впровадження електронного квитка у Дніпрі. Сплачувати проїзд банківською карткою у всіх трамваях і тролейбусах міста можна буде вже за кілька місяців.

Термінали у вагонах встановлюватимуть щодня – коли транспорт приїжджатиме у депо. Така практика може стати першим світовим досвідом, коли оплату проїзду здійснюють виключно банківськими картками. Термінали для оплати проїзду розробили спеціально для Дніпра.

Система оплати приймає картки будь-якого банку та працює залежно від їхнього типу – безконтактно, через банківський чіп або магнітну стрічку. Уся процедура займає лише кілька секунд. Про те, що транзакція пройшла успішно, пасажира повідомить смайлик на екрані валідатора. У свою чергу, кондуктор перевіряє оплату за допомогою переносного терміналу – він прив’язаний до конкретного вагону, тож схитрувати не вийде. Після цього контролер видає пасажиру відповідний чек.

«Спочатку ця пілотна система з’явиться у трамваях першого маршруту, адже він є найпопулярнішим серед містян. Далі ми масштабуватимемо цю систему у всьому електротранспорті. Наступним етапом буде повноцінний електронний квиток, коли пільговики зможуть самостійно валідувати свою картку і їздити безкоштовно», – зазначила в.о. заступника міського голови Яніка Мерило під час тестування системи 8 листопада.

Для зручності пасажирів термінали встановлюватимуть біля кожних дверей вагону. Кондуктори до нововведення наразі звикають. Кажуть: система хоч і незвична, однак цікава та необхідна для транспорту. Перші пасажири також схвалюють новацію.

«Не треба витягати гроші, шукати копійки. Добрий задум. Мені подобається», – ділиться враженнями пасажирка Наталя.

Раніше у вагонах уже з’явилися QR-коди. За майже півроку за допомогою цієї технології за проїзд розрахувалися близько 116 тис. пасажирів. У мерії переконані: повноцінна робота електронного квитка дозволить проводити детальний аналіз пасажиропотоку у місті.

«Система не лише дозволяє визначити загальну кількість перевезених пасажирів, а й у майбутньому побачити, хто вони – пенсіонери або інші пільговики», – пояснив директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради Ігор Маковцев.