Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Оновлення планетарію та майстерні з робототехніки: У Дніпрі обрали переможців другого етапу бюджету участі

У Дніпрі закінчився підрахунок голосів за проекти другого етапу бюджету участі. Про це 27 жовтня на прес-конференції повідомив голова експертної комісії з питань партиципаторного бюджетування міськради Олександр Купрієнко.

За результатами голосування, у 2018 році фінансування отримають 8 великих та 44 маленьких проекти з 209 ініціатив. До бюджету міста на наступний рік на ці витрати планують закласти 16 млн грн. Найбільше голосів набрали проекти зі сфери освіти, спорту, культури, туризму та благоустрою.

«Серед великих є два цікаві проекти. Так, на житловому масиві Ігрень реконструюватимуть давно занедбаний парк. Також модернізують планетарій. Наступного року у ньому буде оновлено аудіо- та відеосистеми, тобто купол планетарію. Серед маленьких є біля 10 проектів з благоустрою дворів у різних районах міста. А декілька шкіл зробили проекти зі спеціалізованими майстернями з робототехніки. Тобто у навчальних закладах створять спеціальні класи з оснащенням, де навчатимуть дітей», – зазначив Олександр Купрієнко.

Усього за проекти проголосувало близько 40 тис. дніпрян. Вони віддали майже 85 тис. голосів, адже могли обрати два великих та два маленьких проекти. Проте 30 тис. голосів було дискваліфіковано.

«Департамент опрацював багато варіантів, які були націлені на те, щоб врахувати інтереси усіх сторін цього проекту. Ми прийняли непросте рішення. Ми зібрали усі паперові голоси з бібліотек та ЦНАПів, проаналізували кожен бланк і виявляли невідповідність строкам, нормам подання. У результаті, ми вирішили виключити голоси, які було подано на папері і які мали порушення у заповненні», – зазначив директор департаменту з питань енергоефективних технологій та ініціатив міськради Дмитро Семенніков.

Серед основних порушень під час голосування: голоси на бланках внесено в е-систему не в день голосування, відсутність підписів, псування бюлетенів.

«Крім того, були такі порушення, як дубляж паспортів. Наприклад, нам дзвонила пенсіонерка, яка хотіла проголосувати через BankID, але система сповістила, що всі її голоси уже використано. І ми справді бачили, що за її паспортними даними вже проголосовано за інші проекти. І заповнені ці дані були операторами з бібліотеки. А жінка стверджує, що вона не голосувала. Зустрічалися також бланки з однаковими серією та номером паспорту, але з різними прізвищами. Були й інші порушення», – зазначила заступник директора департаменту з питань енергоефективних технологій та ініціатив міськради Ольга Сіножатська.

Для удосконалення нормативно-правової бази бюджету участі міськрада проведе громадське обговорення. Воно відбудеться 31 жовтня у конференц-залі мерії (пр-т Дмитра Яворницького, 75а, 3 поверх).

Крім того, проекти першого етапу партиципаторного бюджетування вже реалізують. Щодо понад 10 проектів йде тендерна закупівля. 4 ініціативи з благоустрою реалізовані не будуть, адже вони дублюють плани міськради щодо цих об’єктів або знаходяться на приватній території.

Більше інформації ви можете отримати на сайті бюджету участі Дніпра.