Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов про День подяки у Дніпрі: Ще кілька років тому про це годі було й мріяти

Об'єднана молитва за Україну, ярмарок врожаю та концерт вітчизняних виконавців – так у Дніпрі 8 жовтня, в неділю, вперше відзначили День подяки. Цього дня на Фестивальному причалі міста зібралися понад тисячу дніпрян. Привітати містян зі світлим святом прийшов міський голова Дніпра Борис Філатов.

«Я радий бути поруч із вами у цей день. Нашому народу та країні випали непрості випробування. Та попри це ми живемо у час неймовірних чудес. Ніхто навіть не думав, що у 2017 році на Фестивальному причалі ми так масштабно святкуватимемо 500-річчя Реформації, День подяки. Ще кілька років тому про це годі було й мріяти», – зазначив мер Дніпра.

Очільник міста також згадав історію святкування Дня подяки у протестантський традиції. Він продекламував слова одного із засновників Америки Джона Вінтропа: «Ми маємо згуртуватися в цій роботі, як одна людина. Ми маємо ставитися один до одного з братерською любов'ю. Ми маємо бути готові скоротити свої потреби на користь ближнього. Ми маємо підтримувати близькі, теплі та ніжні стосунки. Ми маємо ділити один з одним усі радощі та прикрощі й разом працювати. Так ми збережемо єдність духу в узах світу... Ми маємо розглядати себе, як місто на пагорбі. І погляди всіх народів будуть спрямовані на нас». Борис Філатов наголосив: ці слова актуальні й нині.

Святкування Дня подяки у Дніпрі розпочалося із самого ранку. На набережній облаштували сільськогосподарський ярмарок і фуд-корт, де просто неба можна було смакувати різні страви. Всі охочі могли долучитися до різноманітних конкурсів і майстер-класів.

О 15 годині на Фестивальному причалі єпископи різних конфесій відслужили молитву за Україну. Організатори кажуть, що разом із церковнослужителями до неї долучилися понад 4 тис. містян. Продовжили святкування концертом українських виконавців та учасників шоу «Голос країни».

«Мені дуже подобається. Ми прийшли сюди в обід. Думали, просто погуляємо хвилин 15, але вирішили залишитися до вечора. Тут особлива атмосфера. І справді хочеться дякувати: богові та своїм рідним», – розповіла дніпрянка Олена, яка прийшла на свято разом із родиною.

Зазначимо, що у багатьох країнах світу – США, Канаді, Нідерландах, Швейцарії тощо – День подяки має свої особливі традиції святкування. Загальною рисою є те, що в цей день люди дякують богові та один одному за все добро.