Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Нові тролейбуси та комп’ютеризований диспетчерський центр: як у Дніпрі реформують електротранспорт

У Дніпрі продовжують оновлювати міський електротранспорт. Директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Ігор Маковцев під час прес-конференції 17 серпня повідомив, що вже оголошено тендер на закупівлю 25 нових тролейбусів, 13 із яких матимуть автономний запас ходу не менше 1 км, що дасть їм змогу об’їжджати перешкоди на дорогах і не вибиватися з графіка.

«За 2,5 року ми вже закупили 27 нових тролейбусів, 2 з яких мають автономний запас ходу 15 км і курсують на новому маршруті № 14 від вул. Глінки до житлового масиву Сонячний. Це – перша нова гілка за останні 25 років, яка з'явилася на тролейбусній мапі міста. Що стосується трамваїв, то наразі проводяться капітальні ремонти вагонів та покращується комфорт пасажирів», – зазначив посадовець.

Крім цього, Ігор Маковцев розповів, що у планах мерії – створити єдиний диспетчерський центр для електротранспорту Дніпра.

«Завдання GPS для електротранспорту трохи ширші, ніж у маршрутках та автобусах. Ми плануємо створити єдиний комп’ютеризований диспетчерський центр, який автоматично фіксуватиме прибуття рухомого складу на зупинки. Ми плануємо мати зворотний зв’язок із диспетчером, який зможе повідомляти водіям тролейбусів та трамваїв, наприклад, про ДТП і корегувати рух. Також цей центр дозволить виводити інформацію про час прибуття електротранспорту на спеціальні табло на зупинках, які теж є у наших планах», – розповів Ігор Маковцев.

Нагадаємо, у Дніпрі функціонують 17 тролейбусних маршрутів загальною протяжністю 306 км. Щодня на міські дороги виходять 90 машин різних типів. Востаннє тролейбусні маршрути в місті відкривали ще у далекому 1992 році. Це – № 20 від вул. Європейської до житлового масиву Лівобережний-3 та № 21 (ДІІТ – ж/м Тополя-3). Щороку у Дніпрі тролейбуси перевозять близько 35 млн пасажирів, понад 20 млн з яких – пільговики. До кінця року у профільному підприємстві мерії планують подовжити тролейбусні маршрути № 10 і № 5 до Залізничного вокзалу. Разом з тим, у місті тривають роботи з відновлення 25,9 км маршруту № 13 (новий номер – 2). Він пролягатиме від вул. Глінки до ж/м Парус.