Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

82% школярів Дніпра вже пройшли профілактичний медичний огляд

    Про це під час прямої телефонної лінії 16 серпня повідомила головний педіатр департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Наталія Мороз.

  «Огляд пройшли 78,5 тис. дітей шкільного віку. Він проводиться раз на рік у центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем мешкання. Краще пройти медогляд до початку навчального року, оскільки на основі його даних лікарі визначають, у якій фізкультурній групі займатиметься дитина. Якщо є патології зору, надаються рекомендації, за якою партою повинна сидіти дитина. Для проведення огляду в центрах проходять «Дні школярів», а напередодні навчального року медогляди організовують і в суботу», – сказала головний педіатр департаменту охорони здоров'я населення.

  За словами Наталії Мороз, ті, хто з різних причин не встиг пройти медогляд до 1 вересня, матимуть можливість зробити це пізніше. Таких дітей не відсторонюватимуть від навчання, але для занять на уроках фізкультури довідка про проходження медогляду потрібна, наголосила лікар. Найбільш поширеними патологіями у школярів наразі залишаються захворювання опорно-рухового апарату та зору.

  Наталія Мороз нагадала, що дітей оглядає не лише сімейний лікар чи педіатр. Якщо є показання, дитина перебуває на диспансерному обліку або ж того вимагає вік, її оглянуть і вузькопрофільні фахівці. Наприклад, діти 6 та 11 років мають отримати консультацію хірурга, офтальмолога, ортопеда, стоматолога та інших лікарів за показаннями. 14-ти та 15-річних додатково оглядає психолог (за показаннями), ендокринолог, а дівчат – ще й гінеколог. Крім зазначеного огляду, школярі проходять пробу Руф'є, за допомогою якої визначають функціональні можливості серцево-судинної системи.