Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Медики розповіли, в яких випадках слід звертатися до сімейного лікаря, а в яких – викликати «швидку»

   Швидку медичну допомогу слід викликати лише в екстрених випадках, які регламентуються постановою Кабінету Міністрів України «Про нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» (№ 1119 від 21.11.2012), в інших потрібно звертатися до сімейного лікаря.
 «Диспетчер оперативної диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф вирішує питання щодо характеру виклику. Звернення, що належать до категорії неекстрених, перенаправляються до відповідного центру первинної медико-санітарної допомоги. Порядок перенаправлення затверджений МОЗ України. Якщо немає можливості переадресувати виклик пацієнта, диспетчер відправляє до нього бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, протягом однієї години з моменту отримання звернення», – розповів головний лікар обласного центру медицини катастроф Радій Шевченко під час прес-конференції 15 серпня.
 До екстрених випадків відносяться :
- всі види травм (зокрема, поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови);
- ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи);
- ушкодження різної етіології під час надзвичайних ситуацій ( ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо);
-? отруєння, укуси тварин, змій, павуків та комах тощо;
- порушення нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).
До неекстрених належать:
- загострення хронічних захворювань у пацієнтів, які  перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря через гіпертонічну хворобу, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки,  хронічні запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.
Головний хірург департаменту охорони здоров’я міськради Дніпра Олександр Новіков наголосив, що центри первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) мають усі можливості та умови для надання кваліфікованих послуг населенню:
  «Наразі фахівці центрів, які надають медичну допомогу населенню на засадах сімейної медицини, також забезпечують невідкладну допомогу пацієнтам і в умовах амбулаторій (на прийомах, в денних стаціонарах), і вдома. Фінансування цих заходів здійснюється в межах кошторисних призначень лікувальних закладів первинного рівня надання медичної допомоги (коштом медичної субвенції державного бюджету місцевим бюджетам). На 2017 рік у бюджеті центрів ПМСД затверджено понад 271 тис. грн для невідкладної допомоги, зокрема – в умовах денних стаціонарів амбулаторій».